Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Ετοιμάζεται για... παζάρια με τα αστικά Κόμματα

Να διατηρήσει τα κεκτημένα επιδιώκει η ηγεσία της Εκκλησίας μπροστά στην αδήριτη ανάγκη να διαχωριστεί οριστικά η Εκκλησία από το Κράτος

Το μητροπολίτη Καλαβρύτων «καλύπτει» από τη μία, η χτεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, ενώ από την άλλη πλευρά φαίνεται να δίνει άφεση αμαρτιών στο... «νέο» ΠΑΣΟΚ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της, αναφορικά με το θέμα των ταυτοτήτων και τα όσα γράφονται γι' αυτό στο βιβλίο του Κ. Σημίτη, «δε θα παρασυρθεί από το μέγεθος της προκλήσεως και των ανακριβειών του (σ.σ. του Κ. Σημίτη) που διαστρέφουν την ιστορική πραγματικότητα, αδικούν κατάφωρα τον πολιτικό χώρο στον οποίον ανήκει και προσβάλλουν την Εκκλησία». Ενώ επιφυλάσσεται να του απαντήσει εις τον πρέποντα χρόνο.

«Προσωποποιώντας» στην ουσία, την αντίθεση ανάμεσα στην Εκκλησία και στον τ. πρωθυπουργό, η Ιερά Σύνοδος μετατρέπει το βιβλίο, σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το... νέο ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας οφέλη. Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Δεκέμβρη, κατατίθεται πρόταση στη Βουλή, για το διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους. Από την άλλη, αφήνοντας εμμέσως, εκκρεμή τα των ταυτοτήτων, επιφυλασσόμενη για την απάντηση, ετοιμάζεται για να λάβει μέρος στο... παζάρι που θ' ακολουθήσει με τα δύο κόμματα (σ.σ. υπενθυμίζουμε την προεκλογική στάση της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα), για να μη χάσει τα κεκτημένα.

Να θυμίσουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με... αφορμή τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Κ. Σημίτη για την Εκκλησία, τον χαρακτήρισε, ανάμεσα στ' άλλα, μικρόσωμο και μικρόψυχο (σ.σ. λέγοντας αργότερα ότι η αναφορά είναι σημειολογική κι αφορούσε το πολιτικό μέγεθος), γιατί ενέπαιξε την Εκκλησία. Λέει ότι είναι ζάπλουτος σοσιαλιστής του Κολωνακίου, ενώ για τα εκκλησιαστικά, γράφει ο μητροπολίτης, ότι ο κ. Σημίτης, παραθέτει φαντασιώσεις.

Πάντως από την πλευρά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στις απαντήσεις τους, για το ποιος θα είναι πιο... αβρός με την Εκκλησία. Με τη γενικόλογη απάντηση, «δε συμφωνώ με χαρακτηρισμούς όπως αυτοί που ακούστηκαν, από οποιαδήποτε πλευρά για τον οποιονδήποτε πρώην πρωθυπουργό», απάντησε χτες, ο Θ. Ρουσόπουλος για τα όσα είπε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος. Ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ταυτοτήτων.

Και το ΠΑΣΟΚ χτες, μέσω του Ν. Αθανασάκη προχώρησε σε μια... χλιαρή δήλωση. Οπως είπε, «η Ιερά Σύνοδος και η Αρχιεπισκοπή όφειλαν να τοποθετηθούν απέναντι στην ακραία πολιτική εμπάθεια, τους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις του Καλαβρύτων και Αιγιαλείας». Μίλησε επίσης περί εμπλοκής τους στην πολιτικολογία και υπενθύμισε ότι για το θέμα των ταυτοτήτων υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του χτεσινού Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αμβροσίου, ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πρότασης για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι ο Αμβρόσιος, εκφράζει ακροδεξιές θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ