Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχάζει το «σχέδιο Ανάν»

Εντονες αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις για το «σχέδιο Ανάν» του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, πρέσβη Τάσου Τζιωνή.

Ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο οποίος ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου, κατέθεσε τον περασμένο Μάη στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τις αλλαγές που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο «σχέδιο Ανάν», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» υποστήριξε ότι «η συνέχιση της συζήτησης επί του "σχεδίου Ανάν", ως βάσης για διαπραγμάτευση, οδηγεί σε παγίδευση». Η άποψη αυτή του Τ. Τζιωνή προκάλεσε επικριτικά σχόλια όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι προκαλείται πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη συνέντευξη του κ. Τάσου Τζιωνή. Ο κύριος Τζιωνής, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, τοποθετήθηκε αντίθετα με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διερωτάται κανείς, είπε ο κύριος Κυπριανού, αν πίσω από τη συνέντευξη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό πρέπει να γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον κύριο Τζιωνή.

Τέλος, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι οι διπλωμάτες δεν καθορίζουν πολιτική και ότι ο κύριος Τζιωνής έπρεπε να περιοριστεί στα καθήκοντά του.

Αποστάσεις από την άποψη του πρέσβη κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος δήλωσε: «Οταν έχει κάτι να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το λέει ο ίδιος». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι απόψεις του κ. Τζιωνή ήταν προσωπικές και αρνήθηκε να τις σχολιάσει.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι τη θέση του κ. Τζιωνή διατύπωσε πολλές φορές και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν αποτελεί κατ' ανάγκη τη μοναδική βάση για διαπραγμάτευση.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής διευκρίνισε ότι εάν η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και εάν η διαδικασία περιέχει ορισμένα αρνητικά στοιχεία, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παγιδευόταν σε μια διαδικασία που θα την οδηγούσε σε λύση όμοια με αυτήν που προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο ή σε μη λύση.

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τζιωνής υπεραμύνθηκε του δημοκρατικού δικαιώματός του, «ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου να εκφράζει δημόσια και να υποστηρίζει τις απόψεις του», σημειώνοντας ωστόσο ότι κατανοεί τους περιορισμούς που του επιβάλλει η θέση του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ