Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ

ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΑΒΕΤΕ! «Είχε επισημανθεί έγκαιρα - εδώ και 10 περίπου χρόνια - ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, εμπλοκές και πρόστιμα, που ζημιώνουν τη χώρα (...) Αγνοια των οδηγιών, των κανόνων και των αποφάσεων της ΕΕ απαγορεύεται. Η παραβίαση έχει βαριές συνέπειες» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ: «Σαφή υπαινιγμό για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ελλάδα και απελευθέρωση των αγορών έκανε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ λέγοντας ότι οι ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση της ανταγωνιστικότητας που παρατηρούνται σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης (φωτογράφισε έτσι την Ελλάδα) οφείλονται σε "δυσκαμψίες των μισθών όπως η τιμαριθμική προσαρμογή των ονομαστικών μισθών και στην έλλειψη ανταγωνισμού σε ορισμένους τομείς". Κατά τον κ. Τρισέ οι μισθολογικές αυξήσεις δε θα πρέπει να ξεπερνούν την αύξηση της παραγωγικότητας» (η εντολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Η ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ: «Η ανάγκη να ευνοηθούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, να διευκολυνθεί το πέρασμα των νέων στην επαγγελματική περίοδο της ζωής τους, να διευρυνθεί ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, να μειωθούν τα εμπόδια πρόσληψης από τους επιχειρηματίες και να μειωθεί το παράπλευρο κόστος εργασίας (που δε φτάνει ποτέ στο πορτοφόλι του εργαζόμενου) είναι μερικά από τα μέτρα που χρειαζόμαστε. Ως χώρα δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουμε κανένα μέλλον. Ως χώρα σκληρά εργαζομένων μπορεί και να το παλέψουμε» (ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ»: «Επιτακτική ανάγκη θεωρούν πλέον οι Γερμανοί πολίτες την αποχώρηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ από τη διεκδίκηση της καγκελαρίας, προς χάριν ενός μεγάλου συνασπισμού, που θα εγγυηθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap, το 46% των πολιτών δηλώνει ότι προτιμά τον Σρέντερ για το αξίωμα του καγκελάριου, έναντι 36% που επιλέγουν Αγκέλα Μέρκελ. Μπροστά ωστόσο στην απειλή της πολιτικής αστάθειας το 41% θεωρούν ότι ο Γερμανός καγκελάριος πρέπει να υποχωρήσει. Θα εισακούσει άραγε τη λαϊκή απαίτηση ο Σρέντερ;» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ