Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στρατηγικός στόχος η επίλυση

Για τις επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης πριν και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου

Στόχος των στρατηγικών επιλογών της Λευκωσίας παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Στη συνέντευξη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επεξήγησε τις τελευταίες επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης, σχετικά με τη στάση που κράτησε η Λευκωσία στο θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, κατ' αρχήν, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος δεν άσκησε «βέτο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στρατηγική της Κύπρου παραμένει η διατήρηση της Τουρκίας σε ενταξιακή τροχιά, με την προϋπόθεση ότι θα επιδείξει σεβασμό προς τις υποχρεώσεις της, που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι σε δύο κρίσιμες στιγμές, της 17ης Δεκέμβρη 2004 που προσδιορίστηκε η ημερομηνία έναρξης των τουρκικών διαπραγματεύσεων και της 3ης Οκτώβρη 2005 που υιοθετήθηκε το διαπραγματευτικό πλαίσιο, έκρινε καλύτερο, για την εξυπηρέτηση του στόχου της λύσης του Κυπριακού, να συγκατατεθεί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ώστε αυτή να παραμένει δεσμευμένη με τους όρους του διαπραγματευτικού πλαισίου, παρά να παραμένει εκτός και χωρίς καμία δέσμευση. «Για το λόγο αυτό δεν ασκήθηκε το δικαίωμα του "βέτο"», εξήγησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, περιγράφοντας ταυτόχρονα τους τρεις άξονες, στους οποίους κινήθηκε η στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης:

  • Ενίσχυση της πολιτικής θέσης και επιρροής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Επαναφορά της αναγκαιότητας επίλυσης του Κυπριακού, που είχε ατονήσει μετά το δημοψήφισμα.
  • Διατήρηση της Τουρκίας σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ, με συγκεκριμένες δεσμευτικές υποχρεώσεις, που εξυπηρετούν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού «στη βάση που επιθυμούμε».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Κύπρου, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή και ενεργό υποστήριξή της στην όλη προσπάθεια της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική στάση των κοινοτικών εταίρων, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δε θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναφορικά με τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, διευκρίνισε ότι προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είναι η καλύτερη που είχε ποτέ, «δε σημαίνει ότι ήταν κακή η συνεργασία με τον κ. Σημίτη». Οι στόχοι, είπε, αυτή τη φορά συμπίπτουν.

Αναφορικά με την κατάσταση που δημιουργείται μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι «ανήκουμε σε αυτούς που ελέγχουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Με την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα και με συλλογικούς χειρισμούς στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, θα συνεχίσουμε την αγωνιστική και διεκδικητική μας πορεία, μέχρι την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και τη δικαίωση της πατρίδας μας, για το συμφέρον ολόκληρου του λαού, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πρόκληση προς την Ευρώπη τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι αυτή η δήλωση δεν πέρασε απαρατήρητη. Ακόμη, εκτίμησε ότι δε θα περάσει πολύς χρόνος, προτού η Τουρκία υποχρεωθεί να εφαρμόσει στην πράξη το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης, όσον αφορά τον ελλιμενισμό σε τουρκικά λιμάνια κυπριακών πλοίων ή πλοίων που καταπλέουν προηγουμένως σε κυπριακά λιμάνια. Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι, σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η έναρξη των διαπραγματεύσεων συνιστά de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποτελεί ουσιώδες συστατικό της ενταξιακής της πορείας. «Η Τουρκία», πρόσθεσε, «είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει και de jure την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της ενταξιακής της πορείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ