Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα Πανεπιστήμια

H «διασύνδεση», πολύμορφη και πολυπλόκαμη, ελληνικών Πανεπιστημίων με επιχειρήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δεν είναι καινούρια. Ούτε είναι νέα είδηση η προσαρμογή και υποταγή της επιστήμης και των ανώτατων ιδρυμάτων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού, είτε μέσω του περιεχομένου της μόρφωσης είτε μέσω του ίδιου του προσανατολισμού της.

Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με τη μορφή αυτή τη φορά του στρατολόγου νέων μισθοφόρων-επιστημόνων, σε έρευνα προσανατολισμένη στην ενίσχυση του πολεμικού του οπλοστασίου. Πρόκειται ουσιαστικά για προσπάθεια με στόχο να στρατολογήσει φοιτητές του Πολυτεχνείου, που θα συμμετέχουν στην πολεμική του μηχανή. Ενα απροκάλυπτο κάλεσμα σε φοιτητές για να συμβάλουν στο επόμενο αιματοκύλισμα των λαών, στην ολοκληρωτική καταστροφή του επόμενου πολεμικού στόχου, κάπου στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και όπου αλλού χρειαστεί πάνω στον πλανήτη. Ενα κέλευσμα σε νέους επιστήμονες να βάλουν την υπογραφή τους για το επόμενο θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και πάνω απ' όλα να υποτάξουν την επιστημονική τους δραστηριότητα για να αφανίζονται λαοί.

Είναι σοβαρή η ευθύνη που πέφτει στις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού, των καθηγητών του Πολυτεχνείου, των μελών της Συγκλήτου, που συμφώνησαν και διακίνησαν αυτήν την πολεμική ιαχή. Είναι μεγάλη η ευθύνη τους, που, ως μεσάζοντες, γίνονται συνεργοί παρέχοντας «γην και ύδωρ» στους μακελάρηδες των λαών για να υποτάξουν επιστημονικό προσωπικό στη λειτουργία της ιμπεριαλιστικής μηχανής. Εχουν σοβαρή ευθύνη, όταν συμβάλλουν στην απομάκρυνση της επιστήμης από την κοινωνία, στον αποπροσανατολισμό της επιστήμης και του επιστημονικού δυναμικού από την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Οι νέοι και οι νέες, οι φοιτητές και οι ερευνητές δεν έχουν συμφέρον να ταχτούν με το μέρος των μακελάρηδων των λαών. Δεν έχουν συμφέρον να στρέψουν την επιστημονική τους γνώση, αυτό το όπλο που έχουν στα χέρια τους, ενάντια στους λαούς, ενάντια στο δικό τους λαό. Το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να διώξει τους μακελάρηδες από τα Πανεπιστήμια, να πετάξει τους φονιάδες των λαών έξω από τη χώρα. Να μην επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και στους πολιτικούς του εκφραστές να υποτάσσουν τη γνώση, το Πανεπιστήμιο, την επιστημονική έρευνα, τους επιστήμονες στα σχέδια της «νέας τάξης».

Το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη στρατιωτική επέμβαση για να φωνάξει «Εξω το ΝΑΤΟ», τη στιγμή που εκείνο εισβάλλει σε κάθε πλευρά της ζωής των νέων ανθρώπων, του λαού. Πολύμορφα θα πρέπει να αντιπαλέψει τη δράση του, την ίδια την ύπαρξή του. Μέσα από τη συσπείρωση, τη συμμαχία ενάντια όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά ενάντια στον ιμπεριαλισμό, σε όλες του τις εκφράσεις, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου. Με την ασίγαστη αγωνιστική φλόγα που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία και θα επιτρέψει στην επιστήμη να παίζει τον πραγματικό της κοινωνικό ρόλο, να αναπτύσσεται και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ