Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκόπιμη σύγχυση αρμοδιοτήτων

Η ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα «γλιστράει» και αυτή, όπως το νερό, καθώς στην Αττική μόνο, σχετική αρμοδιότητα φέρουν 5 - 6 υπουργεία, νομαρχίες, δεκάδες δήμοι και κοινότητες και περίπου 3.500 υπηρεσίες. Αυτή η διάχυση των αρμοδιοτήτων αποτελεί επίσης μία από τις αιτίες για τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά από πλημμύρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί και ως άλλοθι για την ανικανότητα ή απροθυμία πρόληψης.

Μόλις πέρυσι, σε σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επιχειρήθηκε ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αυτό λειψό. Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό, οι νομαρχίες έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Το δε ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο για το καθαρισμό των φρεατίων, δηλαδή χρηματοδοτεί την ΕΥΔΑΠ για το σκοπό αυτό, η οποία με τη σειρά της αναθέτει το έργο στους δήμους.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), οι ευθύνες καταμερίζονται ως εξής: Οι νομαρχίες και οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και καθαρισμό των ρεμάτων. Οι δήμοι ευθύνονται για την απομάκρυνση όλων των αστικών απορριμμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δέντρων κλπ. που βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους και μπορούν να προκαλέσουν εμφράξεις σε φρεάτια. Επίσης, οι δήμοι, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ευθύνονται για την απομάκρυνση μπαζών και οικοδομικών υλικών από πεζοδρόμια παρακείμενα σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές για τον κίνδυνο να καλυφθούν τα φρεάτια. Οι Νομαρχίες έχουν την ευθύνη της εκμίσθωσης των απαραίτητων μηχανημάτων. Για αυτές και μια σειρά άλλων ενεργειών που κρίνονται κάθε φορά απαραίτητες, υποτίθεται πως οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και τα αντίστοιχα γραφεία των Νομαρχιών υπογράφουν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας στο οποία θα πρέπει να προσδιορίζεται ποιος κάνει τι. Το κάλεσμα που απηύθυνε η ΓΓΠΠ προς τους αρμόδιους φορείς για τη σύνταξη ή επικαιροποίηση αυτού του μνημονίου φέρει ημερομηνία μόλις 20 Σεπτέμβρη 2005.

Πέρα, όμως, από το οργανωτικό κομμάτι, έχει σημασία και η ομολογία της ΓΓΠΠ πως «η πρόκληση των καταστροφών οφείλεται συνήθως στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην κοίτη και τα πρανή των φυσικών ρεμάτων και στην πλημμελή συντήρηση των τεχνικών έργων που κατασκευάστηκαν για να διευκολύνουν την απορροή των όμβριων υδάτων ή πολλές φορές και στην ανυπαρξία τέτοιων έργων»! Φαίνεται πως οι κυβερνώντες εκτός από διαπιστώσεις δεν προτίθενται να κάνουν τίποτε άλλο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα για τις πλημμύρες(2013-11-29 00:00:00.0)
«Πλημμυρόσημα» στους δήμους!(2006-04-08 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν πάλι μέτρα για τις πυρκαγιές(2001-03-06 00:00:00.0)
Αθώοι για την πλημμύρα του '94(2000-03-17 00:00:00.0)
Αντιπλημμυρικό χαράτσι από κυβέρνηση - ΕΥΔΑΠ(1997-02-01 00:00:00.0)
Στους δήμους η ευθύνη(1996-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ