Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΕΔΚΝΑ
«Πλημμυρόσημα» στους δήμους!

Με νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ μεταβιβάζονται στους δήμους και τις νομαρχίες αρμοδιότητες αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς αντίστοιχη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων, με αποτέλεσμα να φορτωθεί με πρόσθετα τέλη ο λαός...

Δε φτάνει που οι εργαζόμενοι «πληρώνουν» τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τώρα θα πληρώνουν και τα έργα
Δε φτάνει που οι εργαζόμενοι «πληρώνουν» τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τώρα θα πληρώνουν και τα έργα
Εκτός από τα «κτηματόσημα», το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου με άλλες διατάξεις προαναγγέλλει και νέα χαράτσια σε άλλους τομείς, όπως διάφορα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, με μοχλό μάλιστα επιβολής και είσπραξης τους δήμους και τις νομαρχίες!

Ειδικότερα, με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου φορτώνει στους δήμους του Λεκανοπεδίου τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων, επισημαίνοντας στην εισηγητική έκθεση ότι «οι δαπάνες θα εξασφαλίζονται πλέον από τους ίδιους τους δήμους», οι οποίοι προφανώς θα επιβάλουν στο εξής και πρόσθετα τέλη ως ...«πλημμυρόσημα». Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις νομαρχίες της Αττικής, οι οποίες πλέον αναλαμβάνουν, χωρίς βέβαια και αντίστοιχη εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, την αρμοδιότητα, εκτός από τον καθαρισμό, της συντήρησης και αστυνόμευσης των ρεμάτων, καθώς και «επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης σε ρέματα προς αποτροπή επαπειλούμενου κινδύνου»!

Με άλλη διάταξη του ίδιου άρθρου παρέχεται η δυνατότητα τόσο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όσο και τους ΟΤΑ της Αττικής να εκπονούν μελέτες και να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Με μία και μόνη προϋπόθεση - τονίζεται στην Εισηγητική Εκθεση - εφόσον «προτίθενται να τα εκτελέσουν με δικούς τους πόρους»!

Και εδώ, λοιπόν, ακολουθείται η πάγια τακτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να φορτώνουν πρόσθετες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια να τους χορηγούν και τους κατάλληλους πόρους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι δήμοι είτε να καταφεύγουν στην άμεση φορολογία για να κατασκευάσουν τα έργα αυτά, είτε να τα προωθούν με τις περιβόητες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), μεταβιβάζοντας και πάλι το κόστος κατασκευής και λειτουργίας στο λαό.

Με τις πλάτες της ΤΕΔΚΝΑ!

Το εντυπωσιακότερο, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τις φορομπηχτικές αυτές αρμοδιότητες για την κατασκευή των επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική - αντί να απαιτήσει από την κυβέρνηση να τα κατασκευάσει αμέσως - τη ζήτησε η ίδια η ΤΕΔΚΝΑ! Συγκεκριμένα, τη ζήτησε με επιστολή του προέδρου της Π. Φιλίππου, στελέχους του ΣΥΝ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, όπως αναφέρει και το σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε στις 4 Απρίλη, δηλαδή μόλις δύο μέρες πριν ανακοινωθεί επίσημα το νομοσχέδιο!

Να, λοιπόν, άλλη μία περίπτωση όπου οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, βάζουν «πλάτη» για να κατασκευάζονται τα αναγκαία στη βάση της ανταποδοτικότητας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν «Καποδίστρια» και στην Αττική(2007-10-23 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για χαράτσια και εμπόριο περιβάλλοντος(2006-06-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-12 00:00:00.0)
Λαϊκό πρόβλημα το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων(2003-07-22 00:00:00.0)
Ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία...(2003-07-17 00:00:00.0)
Καλείται να ανατρέψει την απραξία(2001-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ