Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενοχη η πολιτική υπέρ των κερδοσκόπων

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας

Το Νοέμβρη του 2004, με συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, το Κόμμα είχε δώσει στη δημοσιότητα δέσμη προτάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας, καταδείχνοντας ταυτόχρονα την πηγή του κακού, που δεν είναι άλλη από την πολιτική που υποτάσσει το συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

Η πολιτική αυτή εκφράζεται, ανάμεσα σε άλλα, με την αλόγιστη επέκταση των πόλεων σε όφελος των κερδοσκόπων, την καταπάτηση και κτίσιμο των ρεμάτων, τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, την άλωση του δασικού πλούτου και των ελεύθερων χώρων. Είναι προφανές ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις καθιστά ένοχες, αλλά και υποκριτές όταν επιχειρούν να αποδώσουν τα πολλά κάθε φορά προβλήματα στην ένταση των καιρικών φαινομένων, κοροϊδεύοντας το λαό.

Συγκεκριμένα, λοιπόν. Για την αντιπλημμυρική προστασία, το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο:

1. Να ολοκληρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Γεωργίας, ΕΥΔΑΠ, κλπ.) και να δημοσιοποιηθεί ύστερα και από γνώμη τουλάχιστον, των αρμόδιων Επιμελητηρίων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένας συνολικός και επικαιροποιημένος σχεδιασμός για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή, όπως:

  • Την αυξημένη απορροή των όμβριων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης από πυρκαγιές, καταπατήσεις, κλπ.
  • Την αυξημένη, επίσης, παροχή φερτών υλών.
  • Τη συντελεσθείσα περαιτέρω μείωση της διατομής των φυσικών ρεμάτων ή την πλήρη εξαφάνισή τους.
  • Την κάλυψη ελεύθερων επιφανειών με δρόμους, κατοικίες ή άλλες κατασκευές λόγω επεκτάσεων, αυθαίρετης δόμησης, κλπ.
  • Την κατασκευή των διάφορων τεχνικών έργων.

Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρευμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κλπ.

Θα πρέπει να στηρίζεται σε πλήρη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης.

Να είναι δυναμικό.

Να επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Χωρίς αυτό τα όποια έργα χάνουν, σε μεγάλο ποσοστό, την αξία τους και λειτουργούν αποσπασματικά.

Θα περιέχει χρονικές δεσμεύσεις για υλοποίηση όλων των κατευθύνσεων για την πολεοδομία, τη χρήση των ελεύθερων χώρων, τις χρήσεις γης, τις αναδασώσεις, την προστασία του δασικού πλούτου, κλπ.

Τη λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

3. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με αρχή την καταγραφή τους στον προϋπολογισμό του 2005.

4. Είναι φανερό ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός απαιτεί την ύπαρξη ενός φορέα που, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των όποιων υπουργείων ή άλλων οργανισμών, θα έχει την ευθύνη και τη λήψη αποφάσεων και μέτρων ώστε:

  • Να τηρηθεί αυστηρά η επιβαλλόμενη χρονική ιεράρχηση των έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να περιφρουρηθούν από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία τα έργα που εκτελούνται, ώστε να μην επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση.
  • Να εκτελεστεί ενιαία και όχι αποσπασματικά το σύνολο των έργων.
  • Να κατασκευαστούν τα έργα με τις επιβαλλόμενες επιστημονικές μεθόδους όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες, π.χ. η αναγκαιότητα κατασκευής των έργων από τα κατάντη προς τα ανάντη. Τα όποια έργα που κατασκευάζονται να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και να βοηθούν στην προστασία από τις πλημμύρες, αλλά και τη σωστή διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής.

5. Πέρα από τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επικαιροποιημένου και αξιόπιστου σχεδίου, που διαμορφώνεται με τη συμμετοχή της ΤΑ, των επιστημονικών, συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων. Ενα σχέδιο δράσης που μπορεί να εφαρμόζεται κατά διοικητική περιφέρεια, με την εμφάνιση αντίστοιχων φαινόμενων.

6. Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δράσης βρίσκεται στην ευθύνη των περιφερειακών αρχών σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας. Οι αρχές αυτές είναι απαραίτητο: Να έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο του σχεδιασμού και τη δυνατότητα λήψης άμεσων μέτρων.

  • Να διατίθενται σ' αυτές όλα τα μέσα της περιοχής, τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό των Δημοσίων Υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών.
  • Να αποφασίζει για τις επιμέρους ενέργειες και για συνολικές επεμβάσεις.

7. Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι πέρα από τα μέτρα αυτά, απαιτούνται εδώ και τώρα βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.

Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου. Αγωνιζόμαστε για την απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικόνα από το μέλλον της πόλης το κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη(2023-09-05 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης(2016-01-24 00:00:00.0)
Ζωτική ανάγκη για το λαό να γίνουν δική του ιδιοκτησία(2010-08-21 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία(2009-09-20 00:00:00.0)
Χρειάζονται έργα υποδομών σε όφελος του λαού(2009-09-20 00:00:00.0)
Προτάσεις για τις λαϊκές ανάγκες(2004-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ