Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΡΟΧΗ
Αντιπλημμυρική θωράκιση υπό το μηδέν...
  • Μέσα σε λίγα λεπτά πολλές περιοχές της Αττικής μετατράπηκαν και πάλι σε λίμνες. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, κεντρικές λεωφόροι και εθνικές οδοί θύμιζαν ορμητικούς χειμάρρους, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους
  • Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατά καιρούς έκαναν και κάνουν λόγο για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι έβγαζαν τα νερά από τα μαγαζιά τους

ICON

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι έβγαζαν τα νερά από τα μαγαζιά τους
Σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές. Απίστευτη ταλαιπωρία «με την πρώτη κιόλας σταγόνα της βροχής» στην Αττική!.. Ολα αυτά δεν επιβεβαιώνουν τίποτε άλλο από το γεγονός ότι τα κατά καιρούς «μεγάλα λόγια» όλων των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περί δράσεων και έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, δεν αποτελούν παρά «σαπουνόφουσκες». Οι κυβερνήσεις αυτές βρήκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να διαθέσουν για τη «Μεγάλη Ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των χορηγών, αλλά δε βρίσκουν ούτε δεκάρα να δώσουν για τα έργα που προστατεύουν τη ζωή και αφορούν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων...

Ακόμη και τα διάφορα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε κανένα συνολικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, τα έργα στην Αττική Οδό, αλλά και του τραμ, που και χτες έγιναν αιτία για πλημμύρες.

Πέρσι τον Οκτώβρη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με αφορμή τις πλημμύρες εκείνης της εποχής, είχε δηλώσει ότι πρέπει να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και ότι θα εξαγγείλει σχετικό πρόγραμμα έργων την άνοιξη του 2005. Παρ' όλα αυτά, ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός περιέλαβε για το 2005 κανένα κονδύλι, ούτε ο υπουργός έκανε κάποιες εξαγγελίες...

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα στου Ρέντη

ICON

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα στου Ρέντη
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κατάλογος των σημείων που είχαν καταγραφεί πέρσι ως πιθανά για να σημειωθούν πλημμύρες, παραμένει και φέτος εντελώς επίκαιρος. Συγκεκριμένα, μεταξύ των κρίσιμων σημείων περιλαμβάνονται:

  • Η περιοχή της Γλυφάδας και μάλιστα τις πλημμύρες τις προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάστηκε το Τραμ!
  • Η περιοχή του Θριάσιου, καθώς το αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα του Αγίου Ιωάννη, που πλημμυρίζει την περιοχή της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ», προχωρά με βήματα χελώνας, όπως και τα έργα στα ρέματα Σαρανταπόταμου και Αγίου Γεωργίου.
  • Ολόκληρη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς επί χρόνια εκεί δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.
  • Η περιοχή του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Νέου Φαλήρου, καθώς ναι μεν έγινε η εκβάθυνση του Κηφισού, αλλά από το σημείο της Λαχαναγοράς και πάνω τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα, όπως επίσης και αυτά για τον Ιλισό.
  • Η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, καθώς τα όμβρια από τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής Οδού, που στοίχισαν πάνω από 400 εκατ. ευρώ οδεύουν στο ρέμα της Ραφήνας, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να τα αντέξει, αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα διευθέτησης. Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα ρέματα του Ερασίνου και της Εσχατιάς.
Μέσα σε λίγα λεπτά...

Πλημμυρισμένες βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη, πολλές περιοχές της Αττικής, εξαιτίας μιας συνηθισμένης βροχόπτωσης. Σε ένα 24ωρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 400 κλήσεις που είχαν να κάνουν με αντλήσεις νερών σε υπόγεια και στην πλειοψηφία τους αφορούσαν τις περιοχές: Καλλιθέα, Πατήσια, Π. Φάληρο, Γέρακας, Μεταμόρφωση, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Βριλήσσια.


ICON

Συγκεκριμένα, χτες, οι 120 πυροσβέστες που βρέθηκαν στο δρόμο συγκροτώντας 40 συνεργεία, προσπαθούσαν να αδειάσουν τα πλημμυρισμένα υπόγεια και να ανταποκριθούν στις 140 κλήσεις που είχε δεχτεί η Υπηρεσία μέχρι αργά χτες το απόγευμα.

Τεράστια αποθέματα υπομονής έπρεπε να είχαν όσοι οδηγοί αποφάσισαν ή αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν χτες στους δρόμους του Λεκανοπεδίου. Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι κυρίως από συσσώρευση υδάτων, ενώ δεν έλειψαν και τα τροχαία ατυχήματα.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Στην αντίστοιχη της Αθηνών - Κορίνθου προβλήματα υπήρξαν στο ύψος της «Χαλυβουργικής», λόγω τροχαίου, και στη Λίμνη Κουμουνδούρου λόγω συσσώρευσης υδάτων και στα δύο ρεύματα. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Στη Λ. Συγγρού, από το ύψος του «Λήδρα Μάρριοτ» έως τη Λ. Αμαλίας, στην Πανεπιστημίου, στη Μεσογείων, στην Κηφισίας, στην Κατεχάκη, στη Λ. Αθηνών, στη Θηβών, στη Μιχαλακοπούλου, στην Πειραιώς, στην Καλλιρρόης, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην κυκλοφορία στην Αττική Οδό όπου η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρήθηκε στο τμήμα από Δ. Πλακεντίας μέχρι τη Μεταμόρφωση και νωρίς το πρωί από την Κάντζα μέχρι την Ανθούσα. Επίσης, με μεγάλη δυσκολία κινούνταν οι οδηγοί στην Παραλιακή, κυρίως στο τμήμα από Καλαμάκι μέχρι Φλοίσβο και από το ΣΕΦ μέχρι το Δέλτα Φαλήρου.

Αρκετά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν κάτω από τη γέφυρα του ηλεκτρικού σταθμού της Ν. Ιωνίας, καθώς και στη συμβολή της Χαμοστέρνας με την Πειραιώς. Στο Χαλάνδρι και ειδικότερα στην περιοχή Πάτημα, περίπου 40 υπόγεια και χώροι στάθμευσης γέμισαν νερό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς δύο υποσταθμοί γέμισαν με νερό, ενώ σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο υπήρξαν βυθίσεις στην τάση του ρεύματος.

Αλώβητο δεν έμεινε ούτε το τραμ από τη βροχόπτωση, καθώς σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στα δρομολόγια λόγω συσσώρευσης υδάτων σε αρκετά σημεία των διαδρομών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ