Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία λύση στο πρόβλημα ύδρευσης

Στις συμπληγάδες των συμφερόντων του ιδιώτη που υδροδοτεί την περιοχή και της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ), αλλά και στον εμπαιγμό των αυτοδιοικητικών αρχών, συνεχίζουν να συνθλίβονται οι κάτοικοι της Ευξεινούπολης, της Νικόπολης και των Ανθόκηπων στην Ευκαρπία, στη Σταυρούπολη και την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, που, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, εξακολουθούν να μην μπορούν να πιουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης από το οποίο υδροδοτούνται.

Βγαίνει ο Σεπτέμβρης και ακόμη είναι σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης του νερού προς πόση, αφού τα δείγματα των νερών από τις γεωτρήσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα.

Τελευταία ανάλυση από το Χημείο του Κράτους έδειξε ότι στο νερό της μιας από τις 4 γεωτρήσεις εμφανίζονται κατάλοιπα του φυτοφαρμάκου Atrazine σε συγκέντρωση 0,22 μg/l δείγματος, έναντι του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου 0,10 μg/l. Διαπιστώνεται πως νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, επιβλαβές για τη δημόσια υγεία και απαγορεύεται η διάθεσή του στην κατανάλωση με οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, αναφέροντας πως οι συγκεντρώσεις του φυτοφαρμάκου θα περιοριστούν στα επιτρεπτά όρια, διότι στη δεξαμενή ύδρευσης, από όπου διοχετεύεται το νερό στο δίκτυο, συγκεντρώνεται νερό και από τις άλλες τρεις γεωτρήσεις που δεν είναι επιβαρυμένες.

Οι κάτοικοι διεκδικούν να υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, όμως το αίτημά τους σκοντάφτει στις διεκδικήσεις του ιδιώτη κ. Κεφαλίδη, που θέλει να εισπράξει χρήματα για να παραχωρήσει το δίκτυο ύδρευσης που δημιουργήθηκε με δαπάνες του ίδιου, αλλά κυρίως με χρήματα των κατοίκων. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να εμπαίζονται και από τους αιρετούς άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, αφού η Νομαρχία αποποιείται των ευθυνών της, παραπέμποντας στους Δήμους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα ύδρευσης των περιοχών τους και οι δημοτικές αρχές παραπέμπουν σε λύση από τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ