Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ανθρακες... τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ

Να καλλιεργήσει κλίμα «παροχών», ενόψει ΔΕΘ, επιχειρεί η κυβέρνηση

Εμπαιγμό αποτελεί για τους συνταξιούχους το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με την υποτιθέμενη επιστροφή των ποσών που παράνομα παρακρατούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόσα χρόνια για το ΛΑΦΚΑ από τους συνταξιούχους. Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Δε φθάνει μόνο ότι η επιστροφή των κλεμμένων δεν έγινε έγκαιρα, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο να ορίσει ότι θα δοθούν μόνο όσα παρακρατήθηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τους συνταξιούχους στο δημόσιο και τα τελευταία πεντέμισι χρόνια από τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα. Τη στιγμή που τα ποσά αυτά παρακρατούνταν για δέκα χρόνια τουλάχιστον! Ενώ και αυτά που θα δοθούν δε θα είναι εφάπαξ αλλά σε εξαμηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις πέντε, και που η πρώτη θα καταβληθεί το καλοκαίρι του 2006. Σχεδόν σε ένα χρόνο από τώρα. Δηλαδή, για να πάρει ένας συνταξιούχος μόνο ένα ελάχιστο μέρος του ποσού που του έκλεβαν τόσα χρόνια θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τέσσερα χρόνια - αν ζει μέχρι τότε.

Συγκεκριμένα, στους συνταξιούχους στο δημόσιο θα επιστραφούν όσα τους παρακρατήθηκαν από 1 του Γενάρη 2001 μέχρι 30 του Ιούνη 2004 και στους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα από 1 του Γενάρη 1999 μέχρι 30 του Ιούνη 2004. Η επιστροφή θα ξεκινήσει από 1 του Ιούλη 2006 ως εξής: Για συνολικό ποσό επιστροφής έως 200 ευρώ εφάπαξ. Από 200 έως 300 ευρώ σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Από 300 έως 400 ευρώ σε τρεις δόσεις. Από 400 έως 500 σε τέσσερις δόσεις και από 500 ευρώ και πάνω σε πέντε δόσεις.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις-ψίχουλα στο επίδομα εξομάλυνσης που δίνεται στους συνταξιούχους του δημοσίου, αναδρομικά από τις αρχές του 2005. Για παράδειγμα, σε ένα συνταξιούχο σήμερα που παίρνει περίπου 1.000 ευρώ του δίνεται επίδομα εξομάλυνσης 41 ευρώ και το οποίο το νομοσχέδιο αναπροσαρμόζει στα 45 ευρώ. Δηλαδή, αύξηση μόλις τέσσερα ευρώ το μήνα. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι η αύξηση αυτή συνυπολογίζεται στη συνολική αύξηση των συντάξεων ώστε αυτή να φθάσει το 4% για φέτος. Μια αύξηση φυσικά που δε φθάνει να καλύψει σε καμιά περίπτωση την καλπάζουσα ακρίβεια.

Τέλος, το νομοσχέδιο εμπεριέχει διατάξεις για τη διαφοροποίηση του υπολογισμού του κατώτατου ορίου σύνταξης των πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων και της βασικής σύνταξης ανικανότητας για συνταξιούχους πολέμου, για συνταξιούχους που τα τέκνα τους είναι άγαμα και ανίκανα για εργασία, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ