Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
Εντείνουμε τους ταξικούς αγώνες με όπλο το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε χτες την Πλατφόρμα Διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το 2006

Motion Team

Με τον πήχη να παραμένει αταλάντευτα στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και με στόχο τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να δώσουν ώθηση στην ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, την Πλατφόρμα Διεκδικήσεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για το 2006. Στο εισηγητικό της κείμενο, που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη από τον Γιώργο Μαυρίκο, η Εκτελεστική Γραμματεία επισημαίνει:

«Ο απολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι αντιλαϊκός, όπως ήταν και την περσινή χρονιά, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους οξύνει τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση των ιδίων χειροτερεύει. Αυτή είναι η πραγματικότητα που σημαδεύεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτές είναι οι πηγές των προβλημάτων».

Οξύνονται τα προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα

Απαριθμώντας τα αντιλαϊκά «κατορθώματα» του δικομματισμού, η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώνει:

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια τώρα, αλλά το κατώτερο μεροκάματο και ο κατώτερος μισθός παρέμειναν στα εξευτελιστικά επίπεδα των 26,4 ευρώ και 591 ευρώ, μεικτά. Την ίδια στιγμή:

  • Το 65% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από τα 500 ευρώ.
  • Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, της μεγάλης ακρίβειας και φορομπηξίας καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην ανέχεια, στη φτώχεια, σε υπερχρέωση από τις τράπεζες.
  • Κυβερνούν χρόνια, αλλά η ανεργία βασανίζει πάνω από 600 χιλιάδες ανέργους και τις οικογένειές τους. Η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 26%, στις γυναίκες το 16%. Οι απολύσεις είναι μόνιμη απειλή. Εργοστάσια κλείνουν, εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο, θύματα του κυνηγητού του κέρδους, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.
  • Προγράμματα κατάρτισης και μερικής απασχόλησης χωρίς προοπτική είναι τα γιατροσόφια των κυβερνήσεων!
  • Ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, μορφωτική υποβάθμιση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εμπλοκή των επιχειρηματιών στα σχολεία!
  • Επέκταση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Νοσοκομεία που λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και εμπλέκονται με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Ενταση του αυταρχισμού και των διώξεων σε βάρος αγωνιστών συνδικαλιστών και συνδικάτων με πιο πρόσφατα παραδείγματα την ΠΟΕΕΠ και εργαζόμενους στην ΟΑ. Περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  • Παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για υποδομές και υπηρεσίες.
  • Η κυβέρνηση πάτησε στο νόμο Ρέππα ο οποίος προβλέπει την ένταξη των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ και συνέχισε την πολιτική της αύξησης των ορίων ηλικίας, της μείωσης των συντάξεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Ξεκίνησε από τους εργαζόμενους στις τράπεζες, αλλά η απειλή αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Αξιοποίησε το έδαφος που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ και επέβαλε ακόμα πιο σκληρή διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δίνοντας σκληρό χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, στο 8ωρο -7ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις. Πρόκειται για μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλιάς, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή τους, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, στην κοινωνική δράση.
  • Συνέχισε την πολιτική της απελευθέρωσης του ωραρίου σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο, των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων για να ενισχύσει την κυριαρχία και την κερδοφορία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών. Ανοιξε το δρόμο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
  • Με την απαράδεκτη "επιχειρησιακή σύμβαση" που υπέγραψε η διοίκηση του ΟΤΕ με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προωθείται πρόγραμμα μαζικών απολύσεων μέσα από τη λεγόμενη εθελούσια έξοδο, προωθείται άρση της μονιμότητας, κατάργηση του δικαιώματος για σταθερή δουλιά, χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτή η συμφωνία αποτελεί τον οδηγό για τις αντεργατικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα για την κατάργηση της μονιμότητας και την αφαίρεση καταχτήσεων».
Κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ - τονίζεται στην εισήγηση - προβλέπουν νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα των επενδύσεων, της ανάπτυξης της οικονομίας. Ο μύθος έχει καταρριφθεί, η ανάπτυξη της οικονομίας προχώρησε με υψηλούς ρυθμούς. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα συμφέροντα. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, μεταφορές κ.ά.) είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ανάπτυξη που έχει ως κίνητρο το κέρδος, την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και λαϊκών αναγκών οξύνει τα προβλήματα των εργατικών οικογενειών, αποτελεί μεγάλη απειλή για την ασφάλεια, την Υγεία και τη ζωή τους, είναι πίσω από τα εγκλήματα π.χ. της πτώσης του αεροπλάνου της εταιρίας "Ηλιος", το ναυάγιο του πλοίου "Σαμίνα", τα διατροφικά σκάνδαλα, τα εργατικά ατυχήματα, τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την αντοχή της οικονομίας και τη μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα είναι η άλλη όψη της πολιτικής που αυξάνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα κέρδη των "Ελληνικών Πετρελαίων" (βλέπε Λάτσης) αυξήθηκαν το Α΄ εξάμηνο του 2005 κατά 78%. Τα κέρδη των Ανωνύμων Εταιριών αυξήθηκαν το 2004 κατά 12% και των ΕΠΕ κατά 19,4% - πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών καλπάζουν.

Τα αντεργατικά μέτρα είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που αποτελούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μάαστριχτ, Λισαβόνα). Πάνω σ' αυτές τις ράγες θα βαδίσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου το επόμενο διάστημα.

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά βελτίωση της κατάστασης από την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, κανένα ουσιαστικό φιλολαϊκό βήμα δε θα γίνει, όσο η χώρα μας θα είναι μπλεγμένη στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, να απομακρυνθούν από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης παντού, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Τα "κατορθώματα" της ΝΔ τα χειροκροτεί η ολιγαρχία του πλούτου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στηρίζει στην ουσία τις αντιδραστικές αλλαγές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προσπαθώντας όμως να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων. Να ψαρεύει στα θολά νερά».

Μαζί με το ΠΑΜΕ!

«Στη χρονιά που πέρασε - τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία - το ΠΑΜΕ, τα στελέχη, τα συνδικάτα του, οι φίλοι του και άλλοι απλοί άνθρωποι προσπαθούμε με τις θέσεις και τη δράση μας να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη που πάνω του να σπάνε τα αντεργατικά κύματα που εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις των ευρωμονόδρομων. Να δυναμώνουν τα συνδικάτα και να αυξάνεται η συμμετοχή νέων εργαζομένων.

Μέσα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις, παραστάσεις, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις. Συγκρουστήκαμε με τους μηχανισμούς κρατικής βίας και τα όργανα της εργοδοσίας. Αναπτύξαμε την παρουσία των ταξικών δυνάμεων στην Ευρώπη και πολλαπλασιάσαμε τις πρωτοβουλίες μας σε παγκόσμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το ΠΑΜΕ απ' την ίδρυσή του τον Απρίλη του 1999 ως σήμερα έχει θεωρήσει την αγωνιστική του ταυτότητα σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες. Εχει δείξει ότι έχει τα φόντα να γίνει πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

Ας στρατευτούμε λοιπόν όλοι μαζί με το ΠΑΜΕ, που συγκρούεται μαχητικά με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, δίνει καθημερινά τη μάχη με απεργιακούς αγώνες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, προσπαθεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, ικανό να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

  • Για να δυναμώσει η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, να χτυπηθούν οι προσπάθειες διάσπασης που καλλιεργούνται ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες, ανάμεσα σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε εργαζόμενους διαφορετικών κλάδων.
  • Για να αναπτυχθεί μαζικό, διεκδικητικό κίνημα για τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, των εργαζόμενων γυναικών, των μεταναστών, που είναι τα πρώτα θύματα της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας, της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.
  • Ενίσχυση του ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο και χώρο δουλιάς, σε κάθε Συνδικάτο για να διαμορφωθεί ισχυρό κίνημα που θα αντιπαλέψει στην πράξη τους νόμους για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση του 8ωρου, την απελευθέρωση του ωραρίου, για να μη νομιμοποιηθεί κανένα αντεργατικό μέτρο στη συνείδηση των εργαζομένων.
  • Να εμποδίσουμε τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
  • Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για αγωνιστική διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των κλαδικών Συμβάσεων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Για να αναπτυχθεί η κοινή δράση, να προχωρήσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους. Να αντιπαλευτεί η κοινή αγροτική πολιτική, η ενδιάμεση αναθεώρηση, η αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά, να διεκδικηθεί η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, αγροτική πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των διατροφικών τους αναγκών. Να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, την τοκογλυφία των τραπεζών, τα φορομπηχτικά μέτρα που χτυπάνε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ.
  • Για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, στους τόπους δουλιάς, να βελτιωθεί η λειτουργία και δράση των σωματείων, να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις της υποταγής, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση") που στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου. Αυτό θα είναι ένα σοβαρό βήμα μπροστά. Γιατί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι στο πλευρό του αντιπάλου των εργαζομένων, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που ζουν. Εχει συμφωνήσει με την πολιτική της λιτότητας, την ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Προσπαθεί να δηλητηριάσει συνειδήσεις με τη λογική της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, να αφοπλίσει και να ενσωματώσει το εργατικό κίνημα στη στρατηγική του κεφαλαίου».
Για την εξουσία της εργατικής τάξης

«Σήμερα - καταλήγει η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας - ακόμα περισσότερο από χτες, η καθημερινή πάλη συνδέεται με την αναγκαιότητα της συγκέντρωσης δυνάμεων απέναντι στον αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα που θα διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Γιατί, μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο όταν η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, μόνο όταν τα βασικά μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται γίνει κτήμα, περιουσία των ανθρώπων του μόχθου, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ