Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
Αύριο, Σάββατο, όλοι στο λιμάνι
  • Στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του λιμανιού το συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης
  • Σήμερα η συνάντηση με τα βαλκανικά συνδικάτα

Με τις σημαίες και τα πανό του ανυπότακτου ταξικού αγώνα, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης παίρνουν αύριο το δρόμο για την κεντρική πύλη του λιμανιού. Εκεί, όπου στις 6.30 το απόγευμα θα χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρεμπόρων της Βόρειας Ελλάδας. Στο συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης, που διοργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΣΕΑ ΕΒΕ, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις των ταξικών δυνάμεων συνεχίζονται σήμερα, στις 10 το πρωί, με τη συνδικαλιστική συνάντηση ταξικών σωματείων από τα Βαλκάνια. Στη συνάντηση, που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Παύλου, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας, συνδικαλιστές από τους κλάδους των Εμφιαλωμένων Ποτών, της Κλωστοϋφαντουργίας και των Καπνεργατών και συνδικαλιστικοί αντιπρόσωποι από χώρες των Βαλκανίων.

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Ολα είναι έτοιμα για το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο. Με αποφασιστικότητα και σχεδιασμένο άνοιγμα, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς έδωσαν τις προηγούμενες μέρες τη μάχη εργάτη τον εργάτη, στους χώρους δουλιάς και τις συνοικίες. Οι εξορμήσεις και οι περιοδείες συνεχίστηκαν χτες και κορυφώνονται σήμερα και το πρωί του Σαββάτου. Οι οικοδόμοι έχουν ήδη ορίσει την αυριανή τους προσυγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου της Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην πλατεία Δημαρχείου, προκειμένου συγκροτημένα να κατεβούν στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Ο Γ. Μαυρίκος

Αναφερόμενος, κατά τη χτεσινή συνέντευξη του ΠΑΜΕ, στους λόγους για τους οποίους ο εργαζόμενος λαός πρέπει να διαδηλώσει μαζί με το ΠΑΜΕ στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε:

«Το ΠΑΜΕ δεν πολιτεύεται ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Οποιος κι αν κυβερνά, το ΠΑΜΕ παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ενώνει τους εργάτες με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα. Ενδιαφέρεται για το πώς θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του εργάτη και του υπάλληλου, πώς θα μπορεί να ζήσει σαν άνθρωπος, πώς τα παιδιά του θα έχουν μέλλον ευοίωνο. Παλεύει να διαμορφωθούν συνθήκες και προϋποθέσεις για να απαλλαγεί από τα καπιταλιστικά δεσμά, από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Από χρόνια διαδηλώνουμε στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, όποιος και αν την εκφράζει, όποιος κι αν την εφαρμόζει, όποιος κι αν την υλοποιεί. Δεν είμαστε υπέρ της συγκέντρωσης όταν κυβερνά το ένα κόμμα και είμαστε ενάντια όταν κυβερνά το άλλο.

Το ΠΑΜΕ δεν επιλέγει ανάμεσα στην μπλε και την πράσινη λιτότητα. Δεν επιλέγει ανάμεσα στην μπλε και την πράσινη ανεργία. Δεν επιλέγει το καλό ή το λιγότερο κακό κλείσιμο των εργοστασίων. Δε βαφτίζει τις ιδιωτικοποιήσεις "μετοχοποιήσεις" όταν τις κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και "έγκλημα" όταν τις κάνει η ΝΔ.

Το ΠΑΜΕ θεωρεί ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές, που συναποφασίζονται από κοινού με την ΕΕ.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει κάθε συμφέρον να στρατευτεί με το ΠΑΜΕ, γιατί και τα αιτήματα που προβάλλει για την περιοχή, και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικότερα, είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που προτείνουν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις - με το περιτύλιγμα "Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικό Κέντρο" - προσπαθώντας να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της περιοχής και ευημερία για το λαό της. Δεν είναι θέμα διαχείρισης η ανάπτυξη της περιοχής. Οποια διαχείριση και να γίνει, τα αποτελέσματα θα είναι ίδια: Κέρδη για τα μονοπώλια και τ' αφεντικά, φτώχεια και ανεργία για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Και κατέληξε σημειώνοντας πως το ΠΑΜΕ διακρίνεται ανάμεσα στα άλλα και για τη συνέχεια και συνέπεια που επιδεικνύει: «Η κατάσταση μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα ενισχύεται, νέοι άνθρωποι θα προσελκύονται στα συνδικάτα, θα συμμετέχουν στον αγώνα και στην πάλη, με την προϋπόθεση ότι το κίνημα αυτό θα ενισχύει τα ταξικά του χαρακτηριστικά. Και ένα τέτοιο στοιχείο είναι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η φερεγγυότητα. Σ' αυτό ξεχωρίζει το ΠΑΜΕ».

Εξορμήσεις παντού

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, η πολύμορφη προπαγάνδα των ταξικών δυνάμεων κορυφώνεται με την πανεξόρμηση που οργανώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων με τη συμμετοχή ηθοποιών της πόλης. Τόπος συνάντησης αποτελεί η συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, απ' όπου θα ξεκινήσει η εξόρμηση στα κεντρικά καταστήματα.

Σήμερα, επίσης, οι εξορμήσεις του ΠΑΜΕ συνεχίζονται: Στον ΟΤΑ Θέρμης, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στα εργοστάσια μετάλλου «ΧΑΞΜΑΝ» και «ΔΙΕΚΑΤ», στα εμπορικά καταστήματα «ΤΖΑΜΠΟ», «ΧΟΝΤΟΣ» «Απολλώνια», στις μεταφορικές εταιρίες, στα ξενοδοχεία «Γκραντ Παλλάς» και «Βεργίνα», στον ΟΣΕ (εργοτάξιο, μηχανοστάσιο και γραφεία), στο κατάστημα του ΟΤΕ στη Σταυρούπολη και στο πρακτορείο της ΔΕΗ στην Καλαμαριά, στα τμήματα υπόγειων δικτύων της ΔΕΗ, στις αποθήκες της ΔΕΗ στην Αγχίαλο και στο πρακτορείο της ΔΕΗ στην περιοχή Λευκού Πύργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ