Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Νέο συλλαλητήριο σήμερα. Σε οργάνωση της πάλης όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καλεί η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Εμειναν η ταμπέλα και τα αμύθητα κέρδη του Αργυρού!
Εμειναν η ταμπέλα και τα αμύθητα κέρδη του Αργυρού!
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια της Πρέβεζας, διεκδικώντας να μην κλείσει το εργοστάσιο και το δικαίωμά τους στην εργασία και σήμερα το πρωί προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου στην πόλη της Πρέβεζας και πορεία. Παράλληλα, για την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, προκηρύχτηκε 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της πάλης τους σε κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας τον ενωμένο ταξικό αγώνα ως αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική. Την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εγχώριων ευρωλάγνων, οι οποίοι, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θυσιάζουν τη δουλιά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Η πολιτική τους γεννά τεράστια πλούτη στους κεφαλαιοκράτες και ανεργία, φτώχεια και λιτότητα για τους εργάτες», σημειώνει το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, τις ευθύνες της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας(ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») και του ΔΣ του Σωματείου της Επιχείρησης. «Η ανεκτικότητά τους, ο συμβιβασμός και οι συνεχείς υποχωρήσεις άνοιξαν την όρεξη στον Αργυρό. Αντί να οργανώσουν την πάλη των εργατών και να πρωτοστατήσουν σε κοινό μέτωπο των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων με πρωτοβουλίες συντονισμού των φορέων, ανέχθηκαν όλες τις επιδιώξεις της εργοδοσίας».

Η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση εκείνου του μετώπου πάλης των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, που θα διεκδικεί αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Σ. Βλάχος, γραμματέας της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. «Η ανταγωνιστικότητα, η απελευθέρωση των αγορών είναι αρχές της ΕΕ, που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και οδηγούν στη συσσώρευση κερδών για τους μεγαλοβιομήχανους, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, οδηγούν στη συμπίεση μισθών και στις απολύσεις, και στο κλείσιμο εργοστασίων ακόμη, όταν οι όροι τους δε γίνονται δεκτοί.

Γι' αυτό - τόνισε το στέλεχος του Κόμματος - χρειάζεται οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τη δράση τους με κριτήριο τα ταξικά τους συμφέροντα, γυρνώντας την πλάτη και στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που μέσα από κοινωνικούς διαλόγους και τριμερείς συναντήσεις επιδιώκουν να κατευνάσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να αλλάξουν τους συσχετισμούς, τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Πρόκληση ΣΕΒ

Προκαλεί και εκβιάζει ο ΣΕΒ, ο οποίος θεώρησε ότι το πέταγμα 223 εργαζομένων στο δρόμο είναι ιδανική ευκαιρία για να προβάλει τις άθλιες αντεργατικές αξιώσεις του. Σε ανακοίνωσή του για τα «Κλωστήρια Πρεβέζης», αντί να απολογηθεί για το μέλος του και πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Σ. Αργυρό, δηλώνει ότι «το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ανεπαρκές».

Οι μεγαλοβιομήχανοι χαρακτηρίζουν «πρόγραμμα εξυγίανσης» την απαίτηση της εργοδοσίας για πλήρη ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων, την κατάργηση κάθε έννοιας προστασίας και τον εκβιασμό με την προσπάθεια της εργοδοσίας να χρησιμοποιήσει περισσότερες από 200 οικογένειες ως «πολιορκητικό κριό»! Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «όπως και στην περίπτωση των "Κλωστηρίων Πρεβέζης", αποδεικνύεται ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα διασφαλίζει την επιβίωσή της και θα διασώζει την πλειοψηφία των θέσεων εργασίας. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα διατυπώσει τις προτάσεις του για μεγαλύτερη ευελιξία στο χώρο της εργασίας. Εάν το υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και η ΓΣΕΕ λειτουργήσουν με μετριοπάθεια και χωρίς λαϊκισμούς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ