Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
Αντεργατική απαρτία...

Σε πλήρη απαρτία βρέθηκαν για μια ακόμη φορά χτες οι εκλεκτοί των βιομηχάνων, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΝΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2005. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, μαζί με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, μαζεύτηκαν για να εκφράσουν την... αγωνία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας - όπως αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΝΕ - χωρίς να λείψουν οι δημαγωγικές κορόνες και οι λεονταρισμοί, κυρίως από την πλευρά του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου.

Ο τελευταίος μάλιστα ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης προς τους εργαζόμενους, όταν ξεκίνησε την αναφορά του στην πορεία της παραγωγικότητας, των κερδών του κεφαλαίου και των μισθών των εργαζομένων την τελευταία εικοσαετία. Με θράσος ισχυρίστηκε ότι αν από το 1981 οι αυξήσεις στους μισθούς ακολουθούσαν αναλογικά την αύξηση της παραγωγικότητας, ο σημερινός κατώτερος μισθός θα έπρεπε να είναι στα 894 ευρώ! Σαν να ήταν άλλος εκείνος που τόσα χρόνια υπέγραφε τις κατάπτυστες «αυξήσεις» στην ΕΓΣΣΕ με τους βιομηχάνους! Σαν να μην ήταν αυτός, η παράταξη και το κόμμα του, που μαζί με τη ΝΔ στήριξαν κάθε νόμο που βάθαινε ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, στο όνομα της αύξησης της παραγωγικότητας.

Ο δε πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, απέδωσε το μπαράζ των λουκέτων και την αύξηση της ανεργίας, στο «φοβικό στρώμα των Ελλήνων βιομηχάνων που παραμένει αδρανές και ακίνητο στην προοπτική επένδυσης σε νέες τεχνολογίες, όσο εισρέουν κέρδη» (!), ενώ ο Αλ. Καλύβης του ΣΥΝ ξεμπέρδεψε στην παρέμβασή του με το σύνθημα «η ανάπτυξη για τον άνθρωπο, το κέρδος για την κοινωνία», καταθέτοντας όρκους πίστης «σε έναν νέο τύπο ανάπτυξης» στα πλαίσια πάντα της καπιταλιστικής ΕΕ.

Κατά τα άλλα, όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να διαφυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού ο «κοινωνικός διάλογος», μια εκδοχή του οποίου είναι και το αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στη ΔΕΘ. Αλλά όπως στα τραπέζια του διαλόγου κάθονται χωρίς τους εργαζόμενους, έτσι και αύριο τους περιμένουν χιλιάδες γυρισμένες πλάτες...


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ