Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι ασθενείς πληρώνουν το 47,1%

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών

Σχεδόν τις μισές, από τις συνολικές δαπάνες Υγείας πληρώνουν από την τσέπη τους οι κάτοικοι της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του ινστιτούτου των βιομηχάνων - που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση - βλέπε απόλυτους αριθμούς και ποσοστά στον Πίνακα που δημοσιεύουμε - από το σύνολο των δαπανών Υγείας, η δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 52,9% και η ιδιωτική δαπάνη σε 47,1%. «Αντίθετα, ο σταθμισμένος μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, καθώς είτε μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης είτε μέσω ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι δαπάνες Υγείας των πολιτών καλύπτονται από το κράτος κατά 77,2%», σημειώνεται στην έκθεση.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών που ακολούθησαν κατ' εντολήν των Βρυξελλών οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πρόκειται να διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, καθώς και με τους νέους περιορισμούς στη νοσηλεία, που θα επιβάλλει μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιών Υγείας και ενός «σχεδίου Καποδίστρια στην Υγεία», όπως εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε απόλυτες τιμές η δαπάνη για την Υγεία ανέρχεται σε 14.831 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι 7.782 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική δαπάνη 7.049 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη για την Υγεία αποτελεί το 9,7% του ΑΕΠ και την περίοδο 1995-2003 παρουσίασε ετήσιο ρυθμό μεταβολής 8,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.426 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 6,4% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της περιόδου 1995-2003 είναι 9,1%.

Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη σε απόλυτες τιμές ανέρχεται σε 628 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 25,9% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, ως ποσοστό της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία, ανέρχεται σε 8,9% και ο μέσος ετήσιος ρυθμός την περίοδο 1995-2003 ήταν 7,5%.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε απόλυτες τιμές είναι 1.798 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 74,1% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Ως ποσοστό της συνολικής δημόσιας δαπάνης Υγείας ανέρχεται στο 23,1% και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (1995-2003) είναι 9,7%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ