Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καθ' οδόν...

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Στα επίγεια: Παίρνεις 312 ευρώ σύνταξη, φτάνεις ως τα 428, ανήκεις δηλαδή στο 52,6% των συνταξιούχων, ε, είσαι προνομιούχος! Τόπε ο ΟΟΣΑ και τα σκυλιά δεμένα. Σταμάτα το θέατρο με τα κουλουράκια και τα γιαούρτια που εκνευρίζει τους συντάκτες της «Καθημερινής» και προσαρμόσου: Η σύνταξή σου πρέπει να είναι ίση με το 29% του μέσου μισθού. Ακόμα καλύτερα, βέβαια, είναι να μη βγαίνεις στη σύνταξη, γιατί επιβαρύνεις με 3% το δημόσιο ταμείο.

Είσαι κόστος! Είτε παίρνεις σύνταξη, είτε δουλεύεις, είσαι κόστος!

Εντάξει, είναι γνωστά εκείνα τα παλαιοκομμουνιστικά περί εργατών που παράγουν τον πλούτο. Ομως σήμερα έχουμε επικράτηση της ελεύθερης οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί. Πώς ζητάς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας; Δεν κατανοείς ότι προέχουν τα πειράματα που παράγουν κέρδος; Τι; Εχεις ακούσει ακόμα και για τερατογενέσεις εκεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών; Κομμουνιστικός Δάκτυλος!

Διδάξου φίλε μου. Η θεωρείς έπαινο το χαρακτηρισμό, η υποτάσσεσαι.

Η επιλογή έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε «στάση ζωής». Αλλοι δημιουργούν και μέσα από τη δημιουργία αποκτούν και κρίση για το δίκιο κι άλλοι υπάρχουν από τη γέννα τους ως κηφήνες. Ο Καζαντζάκης μίλησε έγκαιρα και για όσους βλέπουν το έργο του ως «πολύ χρήμα».

Η επιλογή που πρέπει να κάνεις αφορά τα πάντα. Οι άνθρωποι δεν ταξίδευαν πάντα δείχνοντας το διαβατήριό τους. Τα σύνορα υπάρχουν και για να παραβιάζονται. Μη ψαρώνεις λοιπόν, επειδή αυτοί θα καταγράψουν κάθε βιομετρικό χαρακτηριστικό σου. Είναι μέσο τρομοκράτησης, αλλά δεν είναι και η συντέλεια του κόσμου.

Είχες και έχεις τρόπους να αντισταθείς. Τον πιο σπουδαίο: Να αρνηθείς όλο τους το σύστημα. Να χτίσεις αυτό που η παραγωγή των εργατών θα είναι και πάλι πλούτος και όχι κόστος.

Μνήμη: τότε, έξι μπίρες, δύο σουβλάκια με πίτα κομπλέ, έξι καλαμάκια, μια τσάντα δίσκοι και «902 Αριστερά στα FM», τραγούδια για τους ανθρώπους της νύχτας, μάθαινε ο Πάνος, μαθαίναμε και εμείς.

Προχτές, ανεμελιά κι αρνί στη σούβλα, τρεις κορφές ανατολικά. Το κακό είχε γίνει από βραδύς, το μάθαμε μετά.

«Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλιά κάνει τους άντρες», πόσα πράγματα μαθαίνεις από 'να τραγούδι, άμα τ' ακούσεις σωστά...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ