Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με πολυεθνικές τιμές...

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την περασμένη βδομάδα ότι «η BP Plc. - η δεύτερη σε μέγεθος πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας - υπερέβη τις προβλέψεις αναλυτών, ανακοινώνοντας μια αύξηση 29% της κερδοφορίας πρώτου τριμήνου, χάριν των υψηλών τιμών πετρελαίου». Η είδηση αυτή αποκαλύπτει τους μεγάλους κερδισμένους και τους μεγάλους χαμένους από τη διεθνή άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Αν στους μεγάλους κερδισμένους ανήκει και η ΒΡ, εννοείται πως στην άλλη πλευρά του νομίσματος - στους μεγάλους χαμένους - ανήκουν οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι καταναλωτές σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η ΒΡ μαζί με τις άλλες «4» αδελφές που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών παίζουν τα γνωστά κερδοσκοπικά παιχνίδια στις διεθνείς αγορές. Εχοντας λοιπόν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών πετρελαίου, η ΒΡ αξιοποίησε δεόντως τη δεσπόζουσα θέση της στην παγκόσμια αγορά, για τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών της.

Γιατί για υπερκέρδη πρόκειται. Φτάνει μόνο να αναφερθεί πως τα καθαρά κέρδη της ΒΡ, που συσσώρευσαν το πρώτο τρίμηνο του 2005 οι μεγαλομέτοχοί της, άγγιξαν τα 5 δισ. δολάρια, από περίπου 3,5 δισ. δολάρια του 2004.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ