Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταπασχαλινή αντιλαϊκή έφοδος

Η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», με έμφαση τις ανατροπές στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό, βασικό αντικείμενο συζήτησης και ελέγχου στις επισκέψεις του Κ. Καραμανλή στα υπουργεία το επόμενο διάστημα

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις πασχαλιάτικες υποκριτικές πρωθυπουργικές κορόνες περί «δίκαιης κοινωνίας» και «περισσότερης ανθρωπιάς», κινείται η κυβέρνηση αποφασισμένη να δώσει μέσα στο Μάη σαφές δείγμα γραφής των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο Κ. Καραμανλής, που παίρνει πάνω του την όλη επιχείρηση, εκμεταλλεύτηκε την αργία του Πάσχα, προκειμένου να σχεδιάσει πιο συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις της κυβέρνησης στον «πόλεμο» ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα. Η προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων «εργασίας» στα υπουργεία, που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός. Το «μήνυμα» που θα επιχειρήσει να περάσει στους υπουργούς είναι να προχωρήσουν στις (αντιλαϊκές) «τομές», με «αποφασιστικότητα, τόλμη και ταχύτητα».

Ο πρωθυπουργός επείγεται να παρουσιάσει στα αφεντικά τις «λύσεις» που επιδιώκει για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό και γι' αυτό δε θα περιμένει μόνο τα αποτελέσματα του «κοινωνικού διαλόγου», αλλά θα ρίξει «προς ζύμωση» τις δικές της «ιδέες». Θα αποφύγει όμως για ευνόητους λόγους να το κάνει πριν από το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά «θα πατήσει γκάζι» αμέσως μετά, καθώς ο τρέχων μήνας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος από κυβερνητικά στελέχη για τις επιλογές της στην «οικονομία».

Παράλληλα, με το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προωθεί τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το φιλομονοπωλιακό μέτρο της απελευθέρωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Εντονες προσπάθειες καταβάλλονται για να προχωρήσει μέσα στο μήνα η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω του «διευθυντικού δικαιώματος», δηλαδή η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η «μεταρρύθμιση» των ΔΕΚΟ, η οποία θα επιχειρηθεί τόσο μέσω της αποκρατικοποίησής τους όσο και μέσω των «αλλαγών» στη λειτουργία τους, ώστε να καταστούν έτοιμες προς ξεπούλημα σε στρατηγικούς επενδυτές. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η τύχη της «Ολυμπιακής», ενώ προωθείται και το νέο μοντέλο των αλλαγών στον ΟΤΕ, με την εθελούσια έξοδο και την άρση της μονιμότητας.

Συμμαχίες και «πιέσεις»

Στο επόμενο διάστημα θα διαφανούν και οι συμμαχίες που έχει συμπήξει η κυβέρνηση με ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα, εννοείται με το αζημίωτο. Βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι η μοιρασιά της πίτας, η οποία βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη. Πρόκειται για πίτα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν την εκχώρηση μεγάλων οδικών αξόνων στους ιδιώτες, την εισβολή των κεφαλαιοκρατών στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ιδιώτες, έργα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ κ.ο.κ.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι δημοσιεύματα του φιλικού της Τύπου. Ο «Ελεύθερος Τύπος», για παράδειγμα, αναφέρει ότι «στα μεταπασχαλινά μέτωπα της κυβέρνησης, πέραν του ασφαλιστικού που ήδη έχει ανοίξει και βρίσκεται σε εξέλιξη, εντάσσεται και το εργασιακό, με επίκεντρο κυρίως το θέμα του ωραρίου». Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για αποκρατικοποιήσεις. Το μέλλον της «Ολυμπιακής», καθώς και το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΟΤΕ - με άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους - είναι ψηλά στη σχετική ατζέντα.

«Ο κρισιμότερος ίσως μήνας για την ελληνική οικονομία από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, είναι ο αρξάμενος Μάιος», διαπιστώνει η «Εστία», επισημαίνοντας ότι «είναι ο μήνας κατά τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Από τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα κριθή η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Το Ασφαλιστικό επιλέγει να κάνει πρώτο θέμα της η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι «η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους πόρους ή τους φόρους που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι πρώτες τοποθετήσεις άρχισαν ήδη να "κατατίθενται" από τους Χρ. Πολυζωγόπουλο, Σπ. Παπασπύρο, Γ. Ρωμανιά, Σ. Ρομπόλη, Ι. Δραγασάκη. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνουν ότι τίποτα δε θα γίνει στην τετραετία. Εχουν όμως κατά νου νόμο για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη μείωση του κόστους των υπερωριών». Επίσης, «η Ντόρα ζήτησε διάλογο για τα "καυτά" θέματα του εφάπαξ, των ορίων ηλικίας και υπολογισμού της σύνταξης».

Ενδεικτικό των προσδοκιών και της αδημονίας που υπάρχει σε ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους είναι το άρθρο το Αντ. Καρακούση στα «Νέα». Κάτω από τον εύληπτο τίτλο «Ολα για την οικονομία...», διαπιστώνει: «Γνωρίζει ο κ. Καραμανλής πως αν χάσει το παιχνίδι της οικονομίας, θα χάσει τα πάντα. Για τούτο εκτιμάται πως όλα θα παιχτούν σε τούτη τη νέα περίοδο. Αν δεν καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα και οι οικονομικές προοπτικές παραμείνουν προβληματικές, μοιραία θα αναδειχτεί και το πολιτικό βάρος, το οποίο θα καταστήσει όντως σύντομη παρένθεση την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ