Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι ανυπότακτοι της Σύμης»

Παρουσίαση του βιβλίου του Ελ. Ι. Διακογιάννη

Η παρουσίαση του βιβλίου του Ελ. Ι. Διακογιάννη «Οι Ανυπότακτοι της Σύμης - Βρετανική κατοχή στα Δωδεκάνησα» έγινε χτες το απόγευμα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε χτες από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», έρχεται να καλύψει ένα ιστορικό κενό, ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, εσκεμμένα αποσιωποιημένο και συνεπώς άγνωστο για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.

Η έναρξη της εκδήλωσης, η οποία έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Ελ. Ι. Διακογιάννη, έγινε με προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για την κατάσταση που επικρατούσε στα Δωδεκάνησα λίγο πριν και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, εξηγούσε το ρόλο του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ), αλλά και για τους «Ανυπότακτους της Σύμης» Θ. Χατζηστράτη και Ελ. Διακογιάννη.

«Το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς ημερολογιακά απομνημονεύματα, αλλά ζωντανό ντοκουμέντο του αγώνα του Δωδεκανησιακού λαού. Ηταν δίκαιη η καχυποψία του λαού των Δωδεκανήσων ότι όταν φύγουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί θα τους αντικαταστήσουν οι Βρετανοί. Ο ρόλος του ΕΜΠΑ ήταν καθοριστικός, για να υψωθεί στις 31 - 5 - 47 η γαλανόλευκη στη Ρόδο», τόνισε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Β. Π. Μαθιόπουλος.

Στην πολιτική δολοπλοκία Αγγλων και Γερμανών και τη συναίνεση των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες αν δεν είχαν ανατραπεί από το μεγαλειώδη αγώνα του ΕΜΠΑ «Τα Δωδεκάνησα θα είχαν την ίδια τύχη με την Κύπρο», (όπως εύστοχα υπογραμμίζει ο Ελ. Ι. Διακογιάννης) αναφέρθηκε ο Μ. Γλέζος.

«Το ΕΜΠΑ οργανώθηκε με τις αρχές του ΕΑΜ, καθώς το ζήτημα της ένωσης των νησιών με την Ελλάδα εκκρεμούσε. Ετσι, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε το ΕΜΠΑ, για να γίνει η αντίσταση κατά των Αγγλων πιο οργανωμένη», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνέχεια για την επικαιρότητα του μηνύματος των «Ανυπότακτων της Σύμης» σήμερα: «Οι Ανυπότακτοι της Σύμης δείχνουν ότι όταν ο λαός αγωνίζεται έχει κατακτήσεις. Στις σημερινές συνθήκες, η φτώχεια, η ανεργία, η αφαίρεση δικαιωμάτων δείχνουν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι σε αντιιμπεριαλιστική γραμμή. Τη σημερινή πραγματικότητα δεν την αλλάζεις όταν πειθαρχείς και υπακούς».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι: Ε. Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και Ευρωβουλευτής, Α. Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και ο Β.Λυσσαρίδης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Κ. Καζάκος και Μ. Μποτέλλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ