Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μια «γραμμή» στις διεκδικήσεις
  • Ενα το κέντρο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής στην Τουρκία
  • Τις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο επανέλαβε ο Τ. Ερντογάν στην «Καθημερινή της Κυριακής»
  • «Χαμηλοί τόνοι» από την Αθήνα

Διέλυσε τις όποιες ψευδαισθήσεις καλλιεργούνταν περί ύπαρξης δύο αντιτιθέμενων «κέντρων» λήψης αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο Τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να συνοψίσει τις πάγιες απόψεις της χώρας του για διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα που η τουρκική διπλωματία με συνέπεια και συνέχεια τις 3 τελευταίες δεκαετίες έχει αναγορεύσει σε ελληνοτουρκικές διαφορές.

«Είναι αλήθεια, είπε ο Τ. Ερντογάν, ότι υπάρχουν ορισμένα άλυτα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ένα μαγικό κλειδί, που μπορεί να επιλύσει τις διμερείς μας διαφορές. Αυτό που χρειάζεται είναι η γνήσια βούληση αμφότερων πλευρών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών με υπομονή, προσοχή και καλή πίστη. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι επιθυμούμε ειλικρινώς να καταλήξουμε σε μια δίκαιη, διαρκή και ευθύδικη διευθέτηση όλων των προβλημάτων, με σεβασμό στα αμοιβαία συμφέροντα και των δύο χωρών. Αν οι Ελληνες εταίροι μας αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα κατά τον ίδιο τρόπο, πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να αφήσουμε πίσω μας τις διαφορές».

Οταν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλησε να επισημάνει:

«Πρώτον, διαφωνώ με την εκτίμηση πως οι δραστηριότητες της τουρκικής στρατιωτικής αεροπορίας αποτελούν την αιτία της έντασης στο Αιγαίο. Οπως γνωρίζετε, οι βασικές πτυχές της αντιπαράθεσης για τον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο είναι η συστηματική κατάχρηση της ευθύνης του FiR και η διεκδίκηση της Ελλάδας για τα δέκα ναυτικά μίλια εθνικού εναέριου χώρου, τη στιγμή που το εύρος των χωρικών της υδάτων είναι έξι ναυτικά μίλια, που αμφότερα αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Δεύτερον, η Τουρκία ασκεί ήδη, δίχως την ανάλογη ανταπόκριση, τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, όσον αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στο Αιγαίο. Μια συνοπτική αντιπαραβολή των τουρκικών και των ελληνικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο θα αποκαλύψει ένα τεράστιο χάσμα με αναλογία 1 προς 10.

Τρίτον, η Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζει μονομερώς αρκετούς κανόνες συμπεριφοράς από τον Νοέμβριο του 2001 για να διασφαλίσει την ασφάλεια πτήσεων και να αποφύγει πτήσεις αντιπαλότητας πάνω από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, υποβάλλουμε καθημερινά σχέδια πτήσεων στις ελληνικές αρχές, μέσα από νατοϊκούς διαύλους, τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πετούν χωρίς οπλισμό στο Αιγαίο, εκτός αν παρενοχλούνται από ελληνικά μαχητικά και ενεργοποιούν τα συστήματα Αναγνώρισης Φίλιων και Εχθρικών Αεροσκαφών (IFF) στη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης τους. Είναι δυστύχημα όταν ορισμένα από αυτά τα μέτρα, αντί να συναντήσουν ανταπόκριση, χρησιμοποιούνται από τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη, προκειμένου να αναχαιτίσουν και να παρενοχλήσουν τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, που πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Συνεπώς, αν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αναχαίτιση και παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, είναι η κύρια πηγή της έντασης.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον, η Τουρκία έχει το δικαίωμα και την ελευθερία να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Γι' αυτό δε θα πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να παραιτηθεί της ελευθερίας και του δικαιώματός της να χρησιμοποιεί τα διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο».

Ο Καραμανλής

Στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει η τουρκία έναντι της ΕΕ. «Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι όμως σημαντικό και η τουρκική κυβέρνηση να υλοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που τίθενται σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα, ότι μπορεί και θέλει πραγματικά να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χ. Μπαρόζο σημείωσε: «Εκτιμούμε το πνεύμα συνεργασίας που έχει επιδείξει για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και όλης της περιοχής να έχουμε μια σταθερή, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία. Γι' αυτό, χαιρετίζουμε τη στάση και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Τουρκία θα τηρήσει όλες τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ