Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο εμπορικός στόλος στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Ιδρύεται στην Αθήνα Πολυεθνικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών για να καλύψει τις θαλάσσιες μετακινήσεις στρατευμάτων και εφοδίων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ

Την ίδρυση στην Αθήνα Πολυεθνικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών προωθεί η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση, των «στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Το θέμα αυτό συζητήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Αμυνας και στον Ιταλό ομόλογό του Α. Μαρτίνο, οι οποίοι υπέγραψαν και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.

Το Μνημόνιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθορίζει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της εν λόγω συνεργασίας των δύο χωρών μέσω του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών της Αθήνας. Το κέντρο αυτό «έχει ως σκοπό την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στην ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, από την έλλειψη μέσων στρατηγικών μεταφορών».

Η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών επιτελείων τον εμπορικό στόλο, που είναι υπό ελληνική σημαία, μετατρέποντας σε στρατιωτικό προσωπικό τους ναυτεργάτες και εξασφαλίζοντας για τους εφοπλιστές ακόμα πιο υψηλά κέρδη από τη συμμετοχή τους σε πολεμικές αποστολές.

Ειδικότερα όσον αφορά στην ελληνική συνεισφορά αναφέρεται:

«Η ελληνική συνεισφορά:

- Στηρίζεται στον υπάρχοντα και με επιτυχία λειτουργούντα κρατικό μηχανισμό για τις θαλάσσιες μεταφορές, αντίστοιχος του οποίου δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

- Αξιοποιεί το μέγεθος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

- Προσφέρει δωρεάν τόσο τη λειτουργία του Κέντρου, όσο και τη διενέργεια διαγωνισμού ναυλώσεως των πλοίων.

- Είναι ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων κρατών.

- Είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όσον αφορά στη διαδικασία ναυλώσεως των πλοίων.

- Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ανάπτυξης δυνάμεων ταχείας αντιδράσεως (Battle Groups) με άμεση ανάθεση έργου σε εταιρίες με χρόνο αντίδρασης κάτω των πέντε ημερών.

- Διαθέτει κατάλληλη επικοινωνιακή διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε το θέμα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που «σε πλήρη, ισότιμη και ενεργό συμμετοχή και συνεργασία με συμμάχους και εταίρους αποτελούν ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη «βιτρίνα» βάσεις και υποδομές (2015-08-13 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι «επισκέψεις» τους στην Ελλάδα... (2015-03-05 00:00:00.0)
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα συμφέροντα μονοπωλίων (2014-01-18 00:00:00.0)
ΝΑΤΟΪΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑ από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Περσικό (2011-12-28 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για αποστολή χερσαίων δυνάμεων (2011-05-04 00:00:00.0)
Ετοιμο το πολεμικό κέντρο του ΝΑΤΟ (2007-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org