Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Εξωράισε την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ

Σε κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στον εξωραϊσμό των πολιτικών της ΕΕ και ιδιαίτερα της Κομισιόν αναλώθηκε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μπαρόζο, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της ελληνικής Βουλής.

Ο Χ. Μπαρόζο έκανε μια σύντομη εισήγηση και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για διάφορα θέμα που απασχολούν αυτήν την περίοδο την ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία δημιουργεί αρνητικό κλίμα και ανασφάλεια στους εργαζόμενους, αφού προωθεί τις ελαστικές μορφές εργασίας, χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονται στα ύψη.

Ο Χ. Μπαρόζο απάντησε ότι η ανεργία στην ΕΕ δεν οφείλεται στη στρατηγική της Λισαβόνας, αλλά στο γεγονός ότι η οικονομία της ΕΕ δεν έχει προσαρμοστεί στην «παγκοσμιοποίηση». Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας και είπε ότι η λύση είναι να γίνει η οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής στάθηκε στον πολλαπλασιασμό της καταστολής που παρατηρείται στην ΕΕ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι με την κυριαρχία της αστυνομοκρατίας χτυπιούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαντώντας ο Χ. Μπαρόζο υπερασπίστηκε τα μέτρα που παίρνει η ΕΕ, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα αυτά δεν περιορίζουν τις ελευθερίες των λαών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο του «βασικού μετόχου» είπε ότι, ενώ η λογική του είναι σωστή, εντούτοις δε συμβαδίζει απόλυτα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ανακοίνωσε δε ότι η απάντηση της Κομισιόν στα ελληνικά επιχειρήματα θα δοθεί σύντομα. Για το όνομα της ΠΓΔΜ είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια συμβιβαστική πρόταση αποδεκτή και από τα δύο μέρη, ενώ για την Τουρκία είπε ότι εάν επικυρώσει το πρωτόκολλο σύνδεσης με τις νέες χώρες της ΕΕ τότε εκ των πραγμάτων θα το εφαρμόσει.

Ο Χ. Μπαρόζο χαρακτήρισε θαρραλέα τα πρόσφατα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και είπε ότι η αποτελεσματικότητά τους για τη μείωση του ελλείμματος θα ελέγχεται συνεχώς από την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα(2009-07-04 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς(2009-06-19 00:00:00.0)
Νέα «πακέτα» υπέρ των μονοπωλίων(2009-03-17 00:00:00.0)
Συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης(2009-01-15 00:00:00.0)
Στόχος η εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου και των λαών της(2007-12-11 00:00:00.0)
Προσήλωση στον «ευρωμονόδρομο»(2005-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ