Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα
  • Επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» κόντρα στην κοινωνική δυσαρέσκεια που καταγράφουν τα γκάλοπ
  • Εχουμε πόλεμο, δηλώνει ο Κ. Καραμανλής
  • Συγχαρητήρια Μπαρόζο για τα «θαρραλέα» μέτρα της κυβέρνησης!

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών κινείται η κυβέρνηση, παρά την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια που καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις», η οποία έσπειρε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το «συμπέρασμα» που βγάζει το επιτελείο του Μ. Μαξίμου είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ανακοπεί -αντίθετα - ο ρυθμός της αντιλαϊκής επίθεσης, ώστε στο διάστημα του «ωφέλιμου χρόνου» (μέχρι το τέλος του 2006) να έχει επιβάλει το σύνολο των μέτρων για τα οποία και έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες μέσω του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας.

Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «έχει διαλέξει το δύσκολο δρόμο» και ότι βρίσκεται σε πόλεμο, εννοώντας προφανώς την εντεινόμενη σύγκρουση της κυβέρνησης με τα λαϊκά συμφέροντα. «Εχουμε διαλέξει το δύσκολο δρόμο. Εδώ δεν είναι μια απλή μάχη. Είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε», είπε ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προχτεσινή δημοσκόπηση, θέλοντας να δείξει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα αρνητικά «μηνύματα» των γκάλοπ. Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πόλεμο «με τα καθημερινά προβλήματα, που έχει επισωρεύσει η υπερδεκαετής πολιτική του ΠΑΣΟΚ»...

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που, ως γνωστόν, διακρίνονται για την ανελέητη επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, αισθάνθηκε την ανάγκη να εγκωμιάσει ο γνωστός για τις άγριες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, συγχαίροντας την κυβέρνηση Καραμανλή για την τολμηρότητά της! «Θα ήθελα να συγχαρώ, με την ευκαιρία αυτή, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για τα θαρραλέα βήματα που έχει κάνει. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικές αυτές οι εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρόζο αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας στις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον Ελληνα πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πιστεύουμε - συμπλήρωσε ο Μπαρόζο - ότι η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει το Πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασίσει να εφαρμόσει, ώστε, το 2006, όλα να έχουν αποκατασταθεί, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να πει οτιδήποτε γι' αυτό καθαυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας, επιλέγοντας να αναφερθεί στη Στρατηγική της Λισαβόνας, με το να επαναλάβει τη θέση του ότι «οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της ενιαίας αγοράς, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει «βάσει σχεδίου» και δεσμεύσεων έναντι της Κομισιόν επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από τη δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών που καταγράφουν τα γκάλοπ η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική της αταλάντευτη, ρισκάροντας ακόμη και μια ήττα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006, με την επίκληση ότι «στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε όλοι».

Ηδη η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέες φορολογικές επιδρομές και άγριο τσεκούρι στις δημόσιες δαπάνες, καθώς «διαρρέει» ότι «λείπει» ακόμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πέραν των επιπρόσθετων «εσόδων» από το χαράτσι του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων.

Διαπλεκόμενος αντιπερισπασμός

Οσο η κυβέρνηση θα εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση τόσο θα προσφεύγει στο βολικό προπαγανδιστικό της εύρημα ότι τάχα η κυβέρνηση είναι στόχος των (μη φιλικών...) διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ. «Η σκληρή, η λυσσαλέα επίθεση, η οποία γίνεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θυμίζει κριτική που γινόταν σε άλλες κυβερνήσεις μετά τον όγδοο χρόνο της διακυβέρνησής τους», υποστήριξε. Επιχειρώντας να εξηγήσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης είπε: «Προσπαθούμε να ξεριζώσουμε ένα αθέμιτο σύστημα, το οποίο γιγαντώθηκε για σχεδόν 20 χρόνια, ένα σύστημα που βλέπει τα προνόμια που είχε εξασφαλίσει με τις συναλλαγές της διαπλοκής να κινδυνεύει». Οταν κλήθηκε χτες να διευκρινίσει ποιοι κρύβονται πίσω από τη λυσσαλέα επίθεση περιορίστηκε να πει ότι «ο τόπος είναι πολύ μικρός και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, είναι ολοφάνερη η γύμνια της κυβέρνησης να επιδείξει έστω και ένα σοβαρό φιλολαϊκό μέτρο. Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχειρώντας χτες να απαριθμήσει ορισμένα τέτοια ανέφερε ...τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΛΑΦΚΑ και τα πανωτόκια! Τα συμπεράσματα είναι εύκολα για τους εργαζόμενους...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org