Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΤΗΓΟ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ»
Το «έψαχναν» τρεις μέρες!

Υπερήλικο πλοίο φορτωμένο τσιμέντα και με πλήρωμα 8 Ελληνες ναυτεργάτες αγνοούνταν από το Σάββατο

Το είδος των ελέγχων που διενεργούν οι λιμενικές αρχές για την αξιοπλοΐα των πλοίων και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και ποιες ...πραγματικά είναι οι δυνατότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έρευνα και διάσωση, έφερε χτες στην επιφάνεια η υπόθεση - θρίλερ του ελληνικού φορτηγού πλοίου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» με 8 Ελληνες ναυτεργάτες πλήρωμα, η οποία ευτυχώς είχε αίσια κατάληξη.

Συγκεκριμένα, στις 11 προχτές το βράδυ, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας Lidmar, Δ. Λιβέρης, ενημέρωσε το Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ ότι το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» από το μεσημέρι του Σαββάτου, που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νταμιέτα της Αιγύπτου φορτωμένο με 1.450 τόνους τσιμέντο, με προορισμό τη Ζάκυνθο, δεν είχε επικοινωνήσει με το γραφείο. Από εκείνη την ώρα μέχρι και χτες στις 6.20 το απόγευμα, που επικοινώνησε τελικά ο πλοίαρχος του πλοίου, με το θάλαμο επιχειρήσεων, το υπουργείο δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει κανένα ίχνος του βαποριού. Οταν ο πλοίαρχος ενημέρωσε το ΥΕΝ, το καράβι βρισκόταν 38 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας Κρήτης.

Κατά το ΥΕΝ, από την ώρα της ενημέρωσης, είχε στηθεί επιχείρηση εντοπισμού, με πλωτά μέσα και ένα αεροπλάνο, ενώ είχε δοθεί σήμα στις λιμενικές αρχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με το πλοίο μέσω VHF, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, κατά δήλωση της εταιρίας, το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» χτες στις 11 το πρωί είχε επικοινωνήσει με παραπλέον φορτηγό πλοίο σημαίας Συρίας.

Οσον αφορά στο ίδιο το πλοίο, πρόκειται για ένα υπερήλικο σκαρί με έτος κατασκευής το 1962(!) του οποίου τα πιστοποιητικά χορηγεί ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Τα πιστοποιητικά, που είναι άγνωστο αν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του πλοίου, υποτίθεται ότι ελέγχονται και από το Λιμεναρχείο, όμως αυτή η υπόθεση απέδειξε ότι το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» δε διέθετε καν τα στοιχειώδη μέσα τηλεπικοινωνιών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Δ. Λιβέρης ισχυρίστηκε ότι διέθετε όλα τα δορυφορικά «όμως είχε σπάσει η κεραία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ