Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
«Αγώνας μέχρι να κερδίσουμε»

Απτόητοι από τους εργοδοτικούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία, συμπληρώνουν σήμερα δέκα μέρες απεργίας

Απεργία! Το πανό βρίσκεται εκεί δέκα μέρες τώρα...
Απεργία! Το πανό βρίσκεται εκεί δέκα μέρες τώρα...
Ανυποχώρητοι έξω από τις πύλες των εργοστασίων εδώ και δέκα ημέρες οι εργαζόμενοι στα βιομηχανικά αέρια συνεχίζουν να δίνουν έναν σκληρό αγώνα απέναντι στην ασυδοσία των πολυεθνικών «AIR LIQUIDE» και «LINDE Hellas» που μονοπωλούν το χώρο. Με ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα απαντούν στην εργοδοτική αξίωση να αποδεχτούν τα ψίχουλα που τους πετάνε για αυξήσεις και διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διεκδικούν όσα τους κλέβουν οι μεγαλοβιομήχανοι από την εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης, κερδίζοντας από τον ιδρώτα τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους, οι απεργοί δηλώνουν ότι θα σπάσουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και τις προσπάθειες που κάνει να τους τρομοκρατήσει, να τους διασπάσει, ώστε να γυρίσουν στο εργοστάσιο με σκυμμένο το κεφάλι. Εδώ και δέκα μέρες δε φοβήθηκαν την αστυνομία ούτε τους εισαγγελείς που, στην υπηρεσία της εργοδοσίας βρέθηκαν, έξω από τα εργοστάσια. Ούτε και τα δικαστήρια που τους έσυραν, για να κηρυχτούν οι απεργίες τους παράνομες και καταχρηστικές, αλλά ούτε και τις προσωπικές παρεμβάσεις των διευθυντών.

Την ίδια τακτική, άλλωστε, ακολούθησε και χτες η εργοδοσία και μάλιστα με ύπουλο τρόπο. Κρατώντας μέχρι το μεσημέρι το σωματείο σε αναμονή για νέα διαπραγματευτική συνάντηση, την ίδια στιγμή που έστελνε την αστυνομία σε εργοστάσιο στην Τανάγρα, για να βοηθήσει στο να βγουν από την πύλη τρία βυτιοφόρα. Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιοχή, που έσπευσαν να ενισχύσουν την περιφρούρηση των εργαζομένων.

«Δε θα δεχτούμε τα ψίχουλα»

Μια αυτοσχέδια σόμπα και ο «ρεφενές» για τα καθημερινά έξοδα συντηρούν τους απεργούς στις πύλες των εργοστασίων
Μια αυτοσχέδια σόμπα και ο «ρεφενές» για τα καθημερινά έξοδα συντηρούν τους απεργούς στις πύλες των εργοστασίων
Λίγη ώρα πριν ο «Ρ» είχε βρεθεί στο εργοστάσιο της «LINDE Hellas» στη Μάνδρα και μίλησε με συνδικαλιστές του σωματείου αλλά και με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας της περιφρούρησης που διαρκεί όλο το 24ωρο, εδώ και δέκα μέρες.

«Δεν είναι μόνο αδιάλλακτη αλλά και προκλητική η στάση της εργοδοσίας με τα ψίχουλα που μας πετάνε όταν τα κέρδη τους είναι τεράστια», θα πει η Πόπη Μπούρα πρόεδρος του Σωματείου. «Με αφορμή τη σύμβαση, όμως, θα συμπληρώσει, κορυφώνουν και την επίθεση στο ταξικό σωματείο, με στόχο να το διαλύσουν και να ξεμπερδέψουν με αυτό».

«Μετά από εννιά μέρες απεργία», θα συμπληρώσει η Αθανασία Τσατσαλίδου, μέλος της διοίκησης, «οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα ότι με ενότητα και αποφασιστικότητα θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Δε συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που τους πετάνε και δε θα επιτρέψουν τα σχέδια διάλυσης του σωματείου». Η συσπείρωση και η εμπιστοσύνη στο σωματείο, θα πει ακόμα η συνδικαλίστρια, είναι αποτέλεσμα της ταξικής κατεύθυνσης που ακολουθεί εδώ και χρόνια χωρίς να προδώσει ποτέ τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για ένατη μέρα χτες έξω από την πύλη δήλωναν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλος. Η αυτοσχέδια σόμπα που έστησαν για το κρύο και ο «ρεφενές» για να καλυφτούν οι όποιες ανάγκες, είναι αρκετά - όπως είπαν - για να «συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι να κερδίσουμε». Και αυτή την απόφαση δήλωναν όλοι χωρίς να κομπιάζουν καθόλου. «Εργαζόμαστε κάθε μέρα μέσα σε μια βόμβα αερίου για να μας παζαρεύουν οι πολυεθνικές αν θα δώσουν 0,5% παραπάνω», θα πει χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος αγανακτισμένος για να συμπληρώσει ο διπλανός του: «Ηδη οι μισθοί που παίρνουμε είναι ξεφτίλα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, γι' αυτό αξίζει ο αγώνας που δίνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ