Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ
Στις 18 Απρίλη όλοι στους δρόμους

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6 μ.μ. η συγκέντρωση στην Αθήνα

Κοινή συγκέντρωση ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, όπως αυτή εκδηλώνεται και με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Αργίας της Κυριακής, διοργανώνουν τη Δευτέρα, 18 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροέμποροι της Αθήνας. Την ίδια μέρα, στις 7.30 το απόγευμα, οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη διαδηλώνουν από κοινού στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το κοινό κείμενο - κάλεσμα στη συγκέντρωση της Αθήνας συνυπογράφουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών, ΕΠΕ και Γραφείων, το Σωματείο Εργαζομένων σε «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ», το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Αφοί Κωνσταντακάτου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθαριστηρίων και το Σωματείο Κομμωτών Αθήνας «Ο ΕΡΜΗΣ».

Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το κάλεσμα στην κοινή συγκέντρωση υπογράφει ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εργαζόμενοι στο εμπόριο και μικρέμποροι να συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στην προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ήδη αποφασίσει κινητοποιήσεις απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς των αυτοαπασχολουμένων και των μικρεμπόρων να πάρουν αποφάσεις για την οργάνωση συλλαλητηρίων, στις 18 Απρίλη, σε κάθε πόλη της χώρας.

Κοινός ο αντίπαλος

Τα συλλαλητήρια αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων στο εμπόριο να εκφραστεί ενιαία η απάντηση των εργαζομένων, των μικρεμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων στην επίθεση που δέχονται από τον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Πόλο συσπείρωσης αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο, με αιτήματα: Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Να καταργηθούν η μερική απασχόληση και όλες οι αντεργατικές μορφές εργασίας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Πλήρη και σταθερή δουλιά, 7ωρο, 35ωρο, πενθήμερο. Τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα. Ενιαίο συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι φορείς που κινητοποιούνται τονίζουν ότι η εξελισσόμενη επίθεση «αφορά και άλλους κλάδους που είναι στενά δεμένοι με το εμπόριο» και σημειώνουν ότι με την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου «θα αυξηθεί η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, χτυπιέται η πλήρης και σταθερή δουλιά, θέλουν να καταργήσουν την Κυριακάτικη Αργία, να μεγαλώσει η απλήρωτη δουλιά. Θα κλείσουν εκατοντάδες μικρά καταστήματα και θα αφανιστούν αυτοαπασχολούμενοι, αυξάνοντας την ανεργία, μεγαλώνοντας τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Εργαζόμενοι, μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ «γιατί το σημερινό ωράριο είναι αποτέλεσμα και της δικής του πολιτικής, των νόμων που ψήφισε όταν ήταν κυβέρνηση». Οπως όμως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, συνένοχες στο έγκλημα, είναι και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ που συμφωνούν με το σημερινό απαράδεκτο ωράριο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και της Συνομοσπονδίας των εμπόρων.

«Απέναντι σε αυτήν την επίθεση πρέπει να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να απαντήσουμε αποφασιστικά και να μπλοκάρουμε τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις 18 Απρίλη κατεβαίνουμε στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Οργανώνουμε συλλαλητήρια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι. Δίνουμε μαζική απάντηση, καταδικάζουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση για ωράριο και Συλλογικές Συμβάσεις(2006-02-10 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικό αναβρασμό για το ωράριο(2005-09-02 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πάρουν απάντηση(2005-06-24 00:00:00.0)
«Σφράγισαν» τις πόρτες(2005-06-14 00:00:00.0)
Κοινά συλλαλητήρια για τα δικαιώματά τους(2005-04-15 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα(2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ