Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΣΥ
Να μη λείψει κανείς στις 31 του Γενάρη
  • Η αγροτική Ελλάδα στο ρυθμό των προετοιμασιών για την πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
  • Επιμένουν στη μοναχική, διασπαστική πορεία τους οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές Λάρισας και Μαγνησίας

Motion Team

Η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στις 31 Γενάρη, δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στη μικρομεσαία αγροτιά όλης της Ελλάδας να προβάλει, αγωνιστικά, το σύνολο των προβλημάτων της και, ταυτόχρονα, να διαμηνύσει, προς κάθε κατεύθυνση, την απόφασή της να συγκρουστεί στους δρόμους με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μέχρι να την ανατρέψει.

Αυτή η κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό και, ταυτόχρονα, αφετηρία νέων αγώνων, με προοπτική την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρονοικοκυραίων της υπαίθρου και προς όφελος του λαού και της χώρας.

Η διάσταση αυτή φαίνεται να συνειδητοποιείται από το συνεπές αγροτικό κίνημα και γι' αυτό αυξάνονται και εντείνονται οι προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, με στόχο να συμμετάσχουν σ' αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, συμφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε η ΠΑΣΥ.

Στελέχη της ΠΑΣΥ επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες προετοιμασίας, όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθούν, αλλά, όσο πλησιάζουμε τη μέρα της κινητοποίησης, πρέπει να γίνονται περισσότερες και εντονότερες, για να μη μείνει χωριό που δε θα ενημερωθεί, αγρότης που δε θα κληθεί να συμμετάσχει.

«Πυρετός» στη Θεσσαλία


Eurokinissi

«Πυρετός» προετοιμασίας επικρατεί από άκρου σε άκρο του θεσσαλικού κάμπου. Η προσπάθεια των στελεχών του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που «οργώνουν» τη θεσσαλική ύπαιθρο, στοχεύει στην εξασφάλιση συμμετοχής στην κινητοποίηση όλων των μικρομεσαίων αγροτών και στη διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο μαζικής και ενεργούς συμπαράστασης στη μαχόμενη αγροτιά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι Νομαρχιακές Γραμματείες της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και τη Μαγνησία διοργανώνουν καθημερινές περιοδείες και ομιλίες στα χωριά, για την «επί τόπου» ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και για το «στήσιμο» τοπικών επιτροπών, που θα οργανώσουν τη συμμετοχή των αγροτών κάθε χωριού στην κινητοποίηση.

Ταυτόχρονα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, διοργανώνουν συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, σε επαρχιακό επίπεδο, για το συντονισμό των αγωνιστικών δυνάμεων της κάθε περιοχής. Σ' αυτές θα συμμετέχουν τα ΔΣ τοπικών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών και όλοι οι αγρότες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και ν' αγωνιστούν για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους.

Στο νομό Λάρισας, συσκέψεις πραγματοποιούνται μεθαύριο Πέμπτη, 20 Γενάρη, στη Αγιά, την Τρίτη, 25 Γενάρη, στα Φάρσαλα κι ακολουθούν η Ελασσόνα, ο Τύρναβος, ο Πλατύκαμπος κ.ά.

Στο νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε έδρες των δήμων και συγκεκριμένα την Παρασκευή, 21 Γενάρη, σε Φαρκαδόνα, Βαλτινό και Παλαιόπυργο, τη Δευτέρα, 24 του μήνα, σε Ταξιάρχες, Ρίζωμα, Φήκη, την Τρίτη 25 Γενάρη, στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και την Πέμπτη 27 του μήνα στα Μεγάλα Καλύβια.

Στην Καρδίτσα, συνεδρίασε, προχτές Κυριακή, το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού κι αποφάσισε να συγκαλέσει, για αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, στην οποία θα συζητηθεί το πώς και το πού θα γίνει η κινητοποίηση στις 31 Γενάρη και πότε και πού θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές συγκεντρώσεις ενημέρωσης και προετοιμασίας.

Συμπαράταξη

Το συνεπές αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία δεν αρκείται στην προετοιμασία των αγωνιστικών δυνάμεων της μικρομεσαίας αγροτιάς και κινείται προς την κατεύθυνση της αγωνιστικής συμπαράταξής του με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και σ' αυτό αποσκοπούν οι συσκέψεις μαζικών φορέων των νομών, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων.

Η αρχή γίνεται από τα Τρίκαλα, όπου, μεθαύριο Πέμπτη, στις 6:30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών, πραγματοποιείται σύσκεψη φορέων, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, εργατικών συνδικάτων, επαγγελματοβιοτεχνικών και εμπορικών συλλόγων, κι άλλων φορέων και οργανώσεων που αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να 'ναι κοινός, αφού κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο στόχος.

Ανάλογη σύσκεψη μαζικών φορέων θα γίνει, την ερχόμενη Παρασκευή, στην Καρδίτσα, ενώ οι εκπρόσωποι του συνεπούς συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού αγροτικού κινήματος του νομού Λάρισας, μαζί με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου, Δημοτικού Συμβουλίου κι άλλων φορέων, θα παραβρεθούν στη Νομαρχιακή Σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή, 23 Γενάρη, στα Τέμπη.

Κι αυτοί το ...χαβά τους

Κι ενώ ολόκληρη η Θεσσαλία αγωνίζεται να ετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη συμμετοχή της στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, εξακολουθούν τη δική τους, μοναχική και διασπαστική πορεία.

Οταν το ίδιο οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα, αυτοί αναφέρονται μόνο στο βαμβάκι και, μάλιστα, ούτε γι' αυτό το προϊόν προβάλλουν αιτήματα που να καλύπτουν και να συμφέρουν το σύνολο των βαμβακοπαραγωγών της χώρας, αλλά μόνο τους ίδιους και μερικούς φίλους τους και, πάντως, μόνο τους Λαρισαίους και τους Μαγνησιώτες. Αυτή η τακτική τους, αντί να ενώνει, διαχωρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς και, γενικότερα, τους αγρότες, κάτι το οποίο χαροποιεί ιδιαίτερα την κυβέρνησή τους.

Ταυτόχρονα, αποφεύγουν, όπως «ο διάβολος το λιβάνι», να θίξουν, στο παραμικρό, την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κι επιχειρούν να παρουσιάσουν το πρόβλημα του βαμβακιού σαν πρόβλημα διαχείρισης κι «ατζαμοσύνης» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι όχι σαν πρόβλημα που ανάγεται στην εφαρμογή των κανονισμών και των άλλων καταστροφικών για το βαμβάκι, που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Θέλοντας, λοιπόν, να αποπροσανατολίσουν τον αγροτικό κόσμο και τη λεγόμενη «κοινή γνώμη» και να υπονομεύσουν την πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη, διοχετεύουν προς τα ΜΜΕ ότι στις 20 του μήνα θα βγάλουν τρακτέρ σε προκαθορισμένα σημεία της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης κι ότι η μορφή της κινητοποίησής τους θ' αποφασιστεί σε ενημερωτική συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών από τους δύο νομούς, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας.

Σπεύδουν, όμως, να προκαταλάβουν τους αγρότες που τους ακολουθούν, δηλώνοντας ότι οι ίδιοι δεν προτιμούν το κλείσιμο του δρόμου, αλλά άλλες μορφές πάλης. Προσπαθώντας, δε, να περάσουν τη διάσπαση στη βάση των αγροτών, διοργανώνουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις προετοιμασίας σε επιλεγμένα χωριά και, ταυτόχρονα, επιχειρούν να συκοφαντήσουν την ΠΑΣΥ, ισχυριζόμενοι ότι οι διεκδικήσεις που προβάλλει είναι, δήθεν, «μαξιμαλιστικές» και «ανεδαφικές». Μέχρι, ο αγροτικός κόσμος να τους πάρει χαμπάρι και να τους στείλει εκεί που πρέπει...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ