Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ερχονται μέτρα περιορισμού της παραγωγής

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΒΑΡΝΑΣ

Ο,τι παθαίνουν οι βαμβακοπαραγωγοί μέχρι τώρα θα πάθουν κατά κάποιον τρόπο και οι ρυζοπαραγωγοί το 2005, αφού και σε αυτούς επιβάλλονται διοικητικά μέτρα περιορισμού της ρυζοκαλλιέργειας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε, κατά τα πρότυπα της προηγούμενης κυβέρνησης, να επιβάλει δικαιώματα καλλιέργειας στο ρύζι, μέχρι το ύψος των 203.330 στρεμμάτων, που είναι το νέο πετσοκομμένο πλαφόν. Στην πράξη θα γίνει αναλογική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, ανά νομό και ανά παραγωγό και όσοι παραγωγοί καλλιεργήσουν παραπάνω, δε θα δικαιούνται της στρεμματικής επιδότησης. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πάει να βγάλει εκτός επιδότησης 55.000 στρέμματα, με βάση τα καλλιεργηθέντα στρέμματα το 2004. Να σημειωθεί ότι με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ μειώθηκε το εθνικό πλαφόν στο ρύζι από 249.000 στρέμματα στα 203.330 στρέμματα, αντί να αυξηθεί με βάση τις ανάγκες της χώρες και τα πραγματικά καλλιεργούμενα στρέμματα.

Ετσι, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για να αποφύγει, υποτίθεται, την επιβολή προστίμου συνυπευθυνότητας, όπως έγινε στη ρυζοκαλλιέργεια του 2004, αποφάσισε να επιβάλει διοικητικά μέτρα περιορισμού της ρυζοκαλλιέργειας. Με άλλα λόγια, αποφάσισε να κουκουλώσει διά του περιορισμού της ρυζοκαλλιέργειας τις ισχύουσες αρνητικές αποφάσεις της ΕΕ, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη υπό τον υφυπουργό Αλ. Κοντό, με τη συμμετοχή νομαρχών και συνεταιριστών από ρυζοπαραγωγές περιοχές. Ομως, το θέμα είναι ότι σε 55.000 στρέμματα απαγορεύεται η ρυζοκαλλιέργεια, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δε λέει με τι θα σπαρθούν αυτά τα στρέμματα μέσα στο 2005. Μήπως με βαμβάκι;... Γιατί, ως γνωστόν, στα χωράφια που ευδοκιμεί το ρύζι, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ