Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΟΦΙΝ
Πιέσεις για εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Μέτρα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με πρόσχημα τα ελλείμματα και τις δημοσιονομικές αστοχίες του προϋπολογισμού, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση η ΕΕ, σε συνέχεια ανάλογων «συστάσεων» της Κομισιόν που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι αποφάσεις θα παρθούν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν), όπου αναμένεται να ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων, με πρόσχημα την εκτίμηση πως είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μειώσει μέσα στο 2005 το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το οποίο - σύμφωνα με τους Κοινοτικούς - θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,6% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστεί η περίπτωση ενεργοποίησης, σε βάρος της Ελλάδας, του άρθρου 104 (8) της διαβόητης Συνθήκης του Μάαστριχτ, τοποθετώντας τη χώρα ένα σκαλί πριν από τη φάση επιτήρησης. Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα προτείνουν, για δικούς τους όπως είναι κατανοητό λόγους, να μην παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, μέχρι να εξεταστεί σε επίπεδο ΕΕ, συνολικά, η τύχη του Συμφώνου Σταθερότητας.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της και εστιάζει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ύψους 1,6 δισ. ευρώ) και επίσης στα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια σε βάρος των ΕΒΕ (περίπου 1,2 δισ. ευρώ για το 2005) τα οποία μόνο εν μέρει έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και αποτελούν απόθεμα και ατού της κυβέρνησης στο παζάρεμα με την ΕΕ σε περίπτωση «υστέρησης» των εσόδων σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους. Σε κάθε περίπτωση η «φιλολογία» γύρω από τα ελλείμματα, τα οποία είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αξιοποιούνται από τους Κοινοτικούς και την ντόπια πλουτοκρατία στην κατεύθυνση καρατόμησης ακόμη και των εγκεκριμένων πιστώσεων που αφορούν σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας βρίσκεται η εξέταση των διαδικασιών «υπερβολικού ελλείμματος» για τις Τσεχία, Κύπρο, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία.

Στη σημερινή συζήτηση στο πλαίσιο του Εκοφίν βρίσκεται και η εξέταση της διαβόητης Στρατηγικής της Λισαβόνας, που αποσκοπεί στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα «επανεξετάσουν» τη στρατηγική τους προσδιορίζοντας συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες.

Στη συζήτηση θα μπει και το θέμα των λεγόμενων «δημοσιονομικών προσαρμογών για την περίοδο 2007-2013», που αφορά στη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων, κύρια στις νέες χώρες και αγορές, όπου επιχειρούν να διεισδύσουν τα ισχυρά ευρωπαϊκά μονοπώλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα νέα μέτρα λιτότητας και η ...επιτήρηση(2007-04-29 00:00:00.0)
Συναντήσεις με νόημα...(2004-11-03 00:00:00.0)
«Παζαρεύουν» τη νέα δέσμη μέτρων(2004-10-22 00:00:00.0)
Περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις(2004-07-07 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στο όνομα μείωσης του χρέους(2004-06-13 00:00:00.0)
Τελευταίες πινελιές στη ...«δημοσιονομική απογραφή»(2004-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ