Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Τελευταίες πινελιές στη ... «δημοσιονομική απογραφή»

Σύσκεψη πρωθυπουργού - οικονομικού επιτελείου

Τις τελευταίες πινελιές στο σενάριο «δημοσιονομική απογραφή» έβαλαν στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούμενο από τους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα, καθώς και τους υφυπουργούς Π. Δούκα, Α. Ρεγκούζα και Χ. Φώλια. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εξετάστηκαν ζητήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και θέματα φορολογίας.

Το ερώτημα, πλέον, είναι πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει τις ουσιαστικές ανακοινώσεις και την παρουσίαση των μέτρων και της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει. Μια πολιτική κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που θα ανταποκρίνονται στις γενικότερες επιλογές της ΝΔ για ολόπλευρη στήριξη του κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά προεκλογικές σκοπιμότητες υπαγορεύουν την αναβολή των διαδικασιών εφαρμογής τους.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), όπου και αναμένεται να δοθούν στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), για τη νέα δημοσιονομική κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής απογραφής, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Μάη, θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ελληνική οικονομία, μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Ηδη, τα κυβερνητικά στελέχη, με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους, διαμορφώνουν κλίμα δημοσιονομικού χάους, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά, αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη ο υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το χρέος της γενικής κυβέρνησης για το 2003 (ορισμός χρέους κατά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) υπερβαίνει και το 103% του ΑΕΠ, το αναθεωρημένο, δηλαδή, ποσοστό που είχαν εκτιμήσει μόλις πρόσφατα. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, τις κυβερνητικές διαρροές για διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τον προηγούμενο χρόνο στο 3,2%, 3,3% του ΑΕΠ. Στο ΕΚΟΦΙΝ εξ άλλου αναμένεται να γίνει γνωστό, αν επιβληθεί στην Ελλάδα σύσταση για υπερβολικό έλλειμμα, αν και αυτή τη στιγμή έξι χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν για το 2003 δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει το κρίσιμο όριο του 3% του ΑΕΠ.

Το σενάριο «δημοσιονομική απογραφή» διατηρήθηκε στην επικαιρότητα από τη νέα κυβέρνηση για δύο ολόκληρους μήνες, με το διττό στόχο, αφ' ενός να εμπεδώσει στον ελληνικό λαό την εικόνα της παραλαβής «δημοσιονομικού χάους, μιας οικονομίας γεμάτης ελλείμματα και τρύπες» και αφ' ετέρου να δικαιολογήσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το ερώτημα, πλέον, είναι πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα αυτά; Ηδη οι επιχειρηματίες, αλλά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, πιέζουν την κυβέρνηση, να μην παρατείνει και να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση αδράνειας, να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία και να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων, με στόχο την αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 7% του ΑΕΠ «πέταξε» το έλλειμμα(2005-01-29 00:00:00.0)
Λιτότητα και απειλές μετ'... επαίνων(2004-11-17 00:00:00.0)
«Παζαρεύουν» τη νέα δέσμη μέτρων(2004-10-22 00:00:00.0)
Επεξεργάζονται από κοινού σκληρό πακέτο μέτρων(2004-06-23 00:00:00.0)
«Κόλλησε η βελόνα» για νέα αντιλαϊκά μέτρα(2004-05-12 00:00:00.0)
Αλά ...ΠΑΣΟΚ σημαδεύουν τους ΕΒΕ(2004-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ