Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος των εμπόρων ενώ η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα

Το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» επιλέγει η κυβέρνηση μπροστά στην αισχροκέρδεια των καπνεμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών, αφού οι πρώτοι εκμεταλλευόμενοι το σχετικό κανονισμό της ΕΕ παίρνουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Κοντός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητες παρέμβασης στη διαμόρφωση των εμπορικών τιμών των καπνών. Το μόνο που ανέφερε είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει «τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης» στα οποία θα υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα στηρίζουν τους καπνοπαραγωγούς.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί είναι σε βάρος των καπνοπαραγωγών αφού οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι τα στενά χρονικά περιθώρια τούς εκβιάζουν και για τις τιμές πώλησης αλλά και για την ποιότητα του καπνού. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδέχεται την ύπαρξη των καταληκτικών ημερομηνιών που στριμώχνουν τους καπνοπαραγωγούς και τόνισε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ η αλλαγή του σχετικού κανονισμού. Ο παραγωγός, είπε, πρέπει να υπογράφει συμφωνία με το υπουργείο Γεωργίας και αυτό με τους μηχανισμούς του να ελέγχει και την ποιότητα και την ποσότητα και να πληρώνει τη σχετική επιδότηση. Με τον τρόπο αυτό, είπε, ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα να πουλήσει ο ίδιος όπως θέλει και όποτε θέλει και να διαπραγματευτεί με τον έμπορο από καλύτερους όρους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ