Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ
Να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ

Την απαγόρευση των μεταλλαγμένων τροφίμων και καλλιεργειών στη χώρα μας ζήτησε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος με αφορμή τα όσα αποφασίστηκαν τελευταία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Μπασιάκος, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια «που καταβάλλουν και άλλες κυβερνήσεις να αποτρέψουμε την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος της επιμόλυνσης». Παραδέχτηκε ότι με τα μεταλλαγμένα υπάρχουν προβλήματα που αφορούν και στην υγεία και στο περιβάλλον και είπε ότι ως κυβέρνηση «θα εξακολουθήσουμε να είμαστε εναντίον της εισαγωγής και της διάθεσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών». Μάλιστα, ανέφερε ότι πρόσφατα στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση καταψήφισε την πρόταση για την εισαγωγή σε αυτή τη φάση ενός τύπου γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου. Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι το κόμμα της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισαν απόφαση για τη συνύπαρξη συμβατικών, βιολογικών και μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Ο Ε. Μπασιάκος, πάντως, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πιέσεις διεθνώς για την έγκριση της πρόσφατης σχετικής οδηγίας και του κανονισμού της ΕΕ, κάτι που δείχνει την υποταγή στις ΗΠΑ και τις πολυεθνικές τους.

Ο Γ. Πατσιλινάκος υπενθύμισε ότι πριν δύο μήνες είχαμε μια ομόφωνη διεκδίκηση στο να μην μπουν στην Ευρώπη τα μεταλλαγμένα αλλά στη συνέχεια μετά από πιέσεις των ΗΠΑ κάποια από τα μονοπώλια της Ευρώπης τάχθηκαν με τις αμερικανικές πολυεθνικές και έτσι πέρασε η σχετική κοινοτική οδηγία. Ο βουλευτής τόνισε ότι όλοι αυτοί οι πολυεθνικοί οργανισμοί στηρίζονται στο κέρδος και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τους κινδύνους στο περιβάλλον και στην υγεία των καταναλωτών. Επισήμανε δε ότι όλα όσα προβλέπονται για τη σήμανση των μεταλλαγμένων δυστυχώς μεταφέρουν την ευθύνη του κράτους στον καταναλωτή και έτσι η κοινωνία αναγκάζεται να καταναλώνει μεταλλαγμένα όταν δεν υπάρχει από την πολιτεία μια σταθερή πολιτική που να το αποτρέπει.

«Πιστεύω, κατέληξε, ότι ο αγώνας που πρέπει να δώσουν οι μαζικοί φορείς, οι θεσμικοί παράγοντες και η κυβέρνηση πρέπει να είναι μεγάλος ώστε να μην επιτρέψουμε συνολικά την είσοδο μεταλλαγμένων στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ