Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Διάλογος για το «θεαθήναι»

Συστάθηκαν οι επιτροπές για φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, ενώ από τις 3 πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών προκύπτει για τους φορολογούμενους πρόσθετος φόρος 222 εκατ. ευρώ

Τα χιλιοειπωμένα κλισέ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθεια εξωραϊσμού του «κοινωνικού διαλόγου» για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκαν τρεις επιτροπές (για φορολογικό, αναπτυξιακό νόμο και μια ακόμη «γνωμοδοτική επιτροπή») με στόχο την υλοποίηση τω κυβερνητικών κατευθύνσεων. Οι βασικοί άξονες που βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, είναι η «μακροχρόνια σταθερότητα, η διαφάνεια στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, η απλότητα, η περιστολή της φοροδιαφυγής, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, η παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις και η προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας». Αυτές οι γενικόλογες αναφορές δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία της φορολογικής πολιτικής που θέλουν να εφαρμόσουν.

Ακόμη και οι ίδιοι έχουν δημόσια εξαγγείλει τις προθέσεις τους. Οι κατευθύνσεις τους κινούνται στον άξονα της μεγαλύτερης φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων και της περαιτέρω φοροελάφρυνσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι φορείς που θα κληθούν να διατυπώσουν απόψεις είναι οι: ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΠΟΕΔΟΥ (εφοριακοί), Ενωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Είναι φανερό ότι οι μεγαλοβιομήχανοι δεν περίμεναν αυτόν το «διάλογο» για να αξιώσουν την εκχώρηση και νέων φοροπρονομίων. Στην ειδική γνωμοδοτική επιτροπή, που θα λειτουργήσει και ως «ιμάντας μεταβίβασης» των άνωθεν εντολών για το φορολογικό, τοποθετήθηκε ο καθηγητής του Παντείου Ν. Τάτσος, ο οποίος είχε αξιοποιηθεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, η επιτροπή για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου αποτελείται από κυβερνητικούς παράγοντες και άλλα υπηρεσιακά στελέχη από τον κρατικό μηχανισμό.

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

Χτες, εξάλλου, ταχυδρομήθηκε η 3η παρτίδα εκκαθαριστικών, προς περίπου 432.000 φορολογούμενους. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση περισσότερων από 1 εκατ. φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι (μετά τις επιστροφές) στο δημόσιο ταμείο θα εισρεύσει πρόσθετος (συμπληρωματικός) φόρος ύψους 222,8 εκατ. ευρώ. Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (25,5% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιπλέον καταβολή ύψους 1.565 ευρώ. Στα πιστωτικά σημειώματα (28,4% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή 645 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των περίπου 1 εκατ. δηλώσεων (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2003) αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του πόσο δικαιότερη έγινε η κατανομή των φορολογικών βαρών, με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ