Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποζημιώστε τους παγετόπληκτους αγρότες

Την καθυστέρηση των αποζημιώσεων τονίζουν, με Ερωτήσεις τους στη Βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ

Την ενίσχυση των αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε χωριά του Nομού Λάρισας, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος σε τρεις διαδοχικές Ερωτήσεις που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην πρώτη Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι «οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός που επικράτησαν τον Φεβρουάριο του 2004, προξένησαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε χιλιάδες δέντρα στους Δήμους Σαρανταπόρου, Λιβαδίου, Τυρνάβου και Αγιάς του Νομού Λάρισας με αποτέλεσμα τα δέντρα να μείνουν χωρίς καρπό ή ακόμα και όσα έχουν να μην μπορούν να τον κρατήσουν και να παρατηρείται μεγάλη καρπόπτωση. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί, για άλλη μια χρονιά δεν έχουν παραγωγή στα περιβόλια τους. Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις με έντονη ανησυχία στους αγρότες, με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, με συσκέψεις στον ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις των ζημιών. Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες».

Η δεύτερη Ερώτηση αναφέρεται στους παραγωγούς του Δήμου Γιάννουλης Λάρισας, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την ξαφνική χαλαζόπτωση στις 20 Απριλίου του 2004. Οπως επισημαίνουν «από το χαλάζι έχουν υποστεί ζημιές δεντροκαλλιέργειες και θερμοκήπια. Είναι ανάγκη να προχωρήσει η εκτίμηση των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν».

Η τρίτη Ερώτηση αναφέρεται στην καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων για ζημιές από χαλαζόπτωση σε βαμβάκια στους παραγωγούς του Δήμου Κοιλάδας. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται ότι «παρ' όλο που έχει αρχίσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στους βαμβακοπαραγωγούς του δήμου, οι αποζημιώσεις για τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν στα βαμβάκια τους από την ξαφνική χαλαζόπτωση στις 10 Αυγούστου 2003. Αν και εκτιμήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που έπαθαν, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Τα έξοδα τρέχουν και οι αγρότες χρεώνονται γιατί το βαμβάκι της περσινής περιόδου που πήραν ήταν 40 έως 50 κιλά το στρέμμα, γεγονός που τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Και για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν, «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ