Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ - ΕΕ
«Κόλλησε η βελόνα» για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Αμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της πλήρους απορύθμισης της αγοράς εργασίας, της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, απαιτούν οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί

Η λήψη άμεσων μέτρων στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά, στα πλαίσια της προώθησης της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με παρεμβάσεις αυτή τη φορά από το εξωτερικό. Οι επισημάνσεις, αυτή τη φορά, γίνονται από τον ΟΟΣΑ, ο οποίος χθες δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, με δηλώσεις του την προηγούμενη Δευτέρα, έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ, δεν προβλεπόταν η εξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει τον ερχόμενο Ιούλη.

Και ενώ τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα από το εξωτερικό, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας στο εσωτερικό, εγείρουν θέμα λήψης άμεσων μέτρων, στην προοπτική της πλήρους απορύθμισης της αγοράς εργασίας και της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ, τηρώντας καιροσκοπική στάση, μεταθέτει το χρόνο εφαρμογής των μέτρων προς το τέλος του χρόνου. Ο λόγος, που η κυβέρνηση τηρεί τη συγκεκριμένη στάση, είναι ότι θέλει πρώτα να αποφύγει το πολιτικό κόστος, που θα συνεπαγόταν η άμεση λήψη μέτρων, πριν από τις ευρωεκλογές και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη μικρή αναφορά που κάνει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, επανέρχεται - για πολλοστή φορά - στην ανάγκη ...ελαστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο θεωρεί πολύ αυστηρό. Στην ουσία, επαναφέρει την αξίωση των μεγαλοεπιχειρηματιών, για κατάργηση του ορίου των απολύσεων και του κατώτατου μισθού. Επίσης, θέτει εκ νέου θέμα ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2001. Οι ίδιες ακριβώς επισημάνσεις υπήρχαν και στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στα πλαίσια προφανώς του συντονισμού των κινήσεών της με τα διεθνή κέντρα.

Κατά τα άλλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, φέτος και του χρόνου, θα διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 3% (3,3% το 2004 και 3,2% το 2005), ενώ η ανεργία θα παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση (από 9,5% του εργατικού δυναμικού του 2003, στο 8,8% και στο 8,4% το 2004 και το 2005). Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί σε πραγματικούς όρους με ρυθμό 4% και 3,5% το 2004 και 2005. Η άνοδος αυτή, η οποία συνεχίζει να είναι σημαντικά υψηλότερη από το ρυθμό ανόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα στηριχτεί:

  • Στην ιδιωτική κατανάλωση (προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμούς 3,8% και 3,2%).
  • Στη δημόσια κατανάλωση (εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3% και 0,9%).
  • Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο 7,6% και 5%, αντίστοιχα). Να σημειώσουμε ότι το 2003 είχαν αυξηθεί με ρυθμό 12,6%, που είναι από τους υψηλότερους ρυθμούς των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, μετά από μια περίοδο υποχώρησης και στασιμότητας, προβλέπεται να ανακάμψουν και να αυξηθούν κατά 5,9% και 7,9% το τρέχον και το επόμενο έτος. Αύξηση, όμως, κατά 7,3% και 5,9%, προβλέπεται να σημειώσουν και οι εισαγωγές, οι οποίες το 2003 αυξήθηκαν κατά 10,2%. Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διατηρηθεί στο 6,3% και στο 6,1% του ΑΕΠ για το 2004 και 2005, παρουσιάζοντας μικρή μείωση ως προς το 2003, όταν ανήλθε στο 6,5% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ