Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Ζητούμενο η κυριαρχία των πολυεθνικών

Την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης του κεφαλαίου στο χώρο των υπηρεσιών επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «συζητά» σε επίπεδο φορέων σχετική πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, υπό τον υφυπουργό Χ. Φώλια και τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επιμελητηρίων, εμπορικών και δικηγορικών συλλόγων. Η διαδικασία «απελευθέρωσης» των υπηρεσιών έχει στόχο ν' ανοίξουν τα αποκαλούμενα «κλειστά» επαγγέλματα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες και η άσκηση των οποίων πραγματοποιείται σήμερα υπό ορισμένες προϋποθέσεις (καθεστώς αδειοδοσίας κλπ). Τέτοια θεωρούνται τα επαγγέλματα του κουρέα, του πωλητή των λαϊκών αγορών, του υπαίθριου πωλητή, του ιδιοκτήτη ταξί, του μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών. Επίσης ο φαρμακοποιός, ο αισθητικός, η μαία, ο φυσικοθεραπευτής, ο οδοντοτεχνίτης, ο οπτικός, η νοσηλεύτρια, ο ψυχολόγος, ο κοινωνικός λειτουργός, ο βοηθός φαρμακείου, ο τεχνολόγος τροφίμων και διατροφής των ΤΕΙ, ο ηλεκτρολόγος, ο οξυγονοκολλητής, ο ηλεκτροσυγκολλητής, ο ψυκτικός, ο συντηρητής καυστήρων κλπ.

Στο παρελθόν το ίδιο θέμα το είχε ανακινήσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως αναγκάστηκε να το «παγώσει», μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους θιγόμενους φορείς. Η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να κάμψει τις αναμενόμενες αντιδράσεις, προτίθεται να αξιοποιήσει και σχετική έκθεση του ΚΕΠΕ - δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα - το γενικό συμπέρασμα της οποίας είναι ότι οι «στρεβλώσεις» και τα εμπόδια που επικρατούν στην αγορά των υπηρεσιών, οδηγούν σε αύξηση των τιμών, σε μείωση της προσφερόμενης ποιότητας και υποχώρηση της παραγωγικότητας, στο σύνολο της οικονομίας. Αρα, η λύση είναι η φιλελευθεροποίηση του χώρου...

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, εξειδικεύουν φυσικά την πρόταση οδηγίας της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, που συζητείται το διάστημα αυτό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα σχετικά μέτρα, όπως αναφέρεται στην περίληψη της οδηγίας, εντάσσονται στην προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας «για τη μεταμόρφωση της ΕΕ με ορίζοντα το 2010, στην πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης παγκόσμια». Αποτελούν δηλαδή τμήμα του οπλοστασίου του μεγάλου κεφαλαίου, στην πάλη που κάνει στο εσωτερικό της Ενωσης, για να υποτάξει τα μικρότερης ισχύος κεφάλαια, και στο εξωτερικό περιβάλλον, στην πάλη που διεξάγει με τους διεθνείς ανταγωνιστές. Στόχος της πρότασης οδηγίας είναι «η θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που καταργεί τα εμπόδια στην ελεύθερη εγκατάσταση των παρόχων υπηρεσιών και στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών - μελών και το οποίο εγγυάται στους παρόχους (επιχειρηματίες) και στους αποδέκτες (καταναλωτές) των υπηρεσιών, την αναγκαία ασφάλεια δικαίου, για την αποτελεσματική άσκηση των δύο αυτών θεμελιωδών ελευθεριών της συνθήκης».

Τα κράτη - μέλη, μετά την ψήφιση της οδηγίας, κατά την περίοδο της μεταφοράς της στο εσωτερικό δίκαιο, θα πρέπει:

  • Να απλουστεύσουν τις διοικητικές διαδικασίες και διατυπώσεις που πλαισιώνουν τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης, δημιουργία ενιαίων κέντρων εξυπηρέτησης, χρήση ηλεκτρονικών μέσων κλπ).
  • Να καταργήσουν από τη νομοθεσία τους ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.
  • Να εξασφαλίσουν στη νομοθεσία τους την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών που παρέχονται απ' άλλα κράτη - μέλη και να προσαρμόσουν αναλόγως τους κανόνες που αντιτίθενται σ' αυτή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ