Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Η παγωνιά τις... «θερμαίνει»

Σταθεροποίηση διαπιστώνει η κυβέρνηση και «ευλογά τα γένια της» κόντρα στα δικά της στοιχεία

Eurokinissi

Οσο κατεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο ανεβαίνουν οι τιμές των υγρών καυσίμων, προσθέτοντας νέες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά μόνο η κυβέρνηση δεν ανησυχεί και διαπιστώνει «σταθεροποίηση» των τιμών με τις χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 76,7 λεπτά το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,54% από την προηγούμενη βδομάδα, που ήταν 74,8 λεπτά το λίτρο. (Καθώς οι τιμές αυτές είναι μέσες και σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι «φυσιολογικό» να παρατηρούνται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε ορισμένα πρατήρια και από περιοχή σε περιοχή). Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται πανελλαδικά σε μέσα επίπεδα 41,5 λεπτά το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,97%.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει να συγκρίνει την αύξηση των τιμών των καυσίμων με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ που είναι πολύ μεγαλύτερη, για να στηρίξει την άποψή του ότι τα υγρά καύσιμα είναι... φτηνά. Και το κάνει αυτό όταν οι ίδιες οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι βενζινοπώλες αναγνωρίζουν ότι οι διεθνείς τιμές είναι μονάχα ένας από τους συντελεστές διαμόρφωσης των λιανικών τιμών και όχι ο καθοριστικός! (Εστω και αν αυτή η διαπίστωση προέκυψε από την ανάγκη να δικαιολογήσουν τη διαρκή αύξηση των λιανικών τιμών την περίοδο ύφεσης των διεθνών).

Παρ' όλα αυτά ο Γ. Σαλαγκούδης δήλωσε χτες ότι γίνεται προσπάθεια «να ελαχιστοποιηθούν στην εγχώρια αγορά οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού και των πετρελαιοειδών»!!! Και πρόσθεσε ότι υπάρχει... σταθεροποίηση των τιμών τον τελευταίο μήνα, ομαλή τροφοδοσία των πρατηρίων και εντατικοί έλεγχοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ