Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προσλήψεις κατόπιν ελέγχου ... προσωπικότητας!

Την προσωπική συνέντευξη, μέσω της οποίας θα μπορούν να αποκλείονται οι «ανεπιθύμητοι» από το Δημόσιο, προβλέπει νομοσχέδιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα

Ουρά υποψηφίων για να καταθέσουν δικαιολογητικά συμμετοχής σε διαγωνισμό. Τώρα θα «κρίνονται» και από την... προσωπικότητά τους

Eurokinissi

Ουρά υποψηφίων για να καταθέσουν δικαιολογητικά συμμετοχής σε διαγωνισμό. Τώρα θα «κρίνονται» και από την... προσωπικότητά τους
Ο έλεγχος της προσωπικότητας του υποψηφίου καθίσταται πλέον ουσιαστικής σημασίας κριτήριο για την πρόσληψή του στο δημόσιο τομέα. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άλλες διατάξεις» - που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, για τις προσλήψεις με κριτήρια (μόρια) εισάγεται και η διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, μέσα από την οποία θα αξιολογείται η προσωπικότητα του υποψηφίου και θα αποκλείεται από το διορισμό, εφόσον κρίνεται ακατάλληλος!!! Στην ουσία, πρόκειται για μια διαδικασία υποκειμενικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να αποκλείονται από το δημόσιο τομέα κοινωνικοί αγωνιστές και άλλοι υποψήφιοι με αγωνιστικό παρελθόν κι έτσι να επιτυγχάνεται, μαζί με άλλα μέτρα που ισχύουν ή πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον, η προσαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου στις απαιτήσεις της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Η επιδίωξη αυτή αναγνωρίζεται εμμέσως, πλην σαφώς, και από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αφού εκεί ασκείται κριτική στο ισχύον σύστημα προσλήψεων με κριτήρια, το οποίο χαρακτηρίζεται μεν αντικειμενικό αλλά και ταυτόχρονα «τυφλό», διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεσμοθετημένη διαδικασία ελέγχου την προσωπικότητας όσων προσλαμβάνονταν.

«Η διαδικασία αυτή - αναφέρει η εισηγητική έκθεση σχετικά με τα όσα ισχύουν σήμερα - διασφαλίζει μεν την αντικειμενικότητα, όμως δε λαμβάνει υπόψη και δεν αξιολογεί την προσωπικότητα του υποψηφίου. Γι' αυτό και το σύστημα ονομάζεται "τυφλό". Η αξιολόγηση όμως της προσωπικότητας του υποψηφίου είναι απαραίτητο στοιχείο του συστήματος προσλήψεων που συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητά του. Σε περίπτωση που η επιτροπή συνέντευξης κρίνει ότι συγκεκριμένος υποψήφιος δεν έχει από άποψη στοιχείων της προσωπικότητας την απαιτούμενη καταλληλότητα για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης, εισηγείται αιτιολογημένα στην Κεντρική Επιτροπή τον αποκλεισμό του».

Το νομοσχέδιο θέτει, φυσικά, ορισμένους περιορισμούς στο σύστημα εισαγωγής της προσωπικής συνέντευξης, ώστε να μην ανατραπεί πλήρως το ισχύον σύστημα προσλήψεων με μόρια, όπως: «Η βαθμολόγηση της συνέντευξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των μονάδων που έχει λάβει ο υποψήφιος στα λοιπά κριτήρια συνολικώς. Οι υποψήφιοι που υποβάλλονται σε συνέντευξη είναι αυτοί που, βάσει της σειράς στον πίνακα κατάταξης υποψηφίων με τα λοιπά κριτήρια, αντιστοιχούν στον αριθμό των θέσεων που προκηρύχτηκαν και οι επόμενοι αυτών έως τη συμπλήρωση ποσοστού 30%, αν υπάρχουν». Εντούτοις είναι φανερό πως οι περιορισμοί υπάρχουν μόνο για πρόσκαιρη εφαρμογή, για να μην υπάρξει μια άμεση, δυναμική και ριζική ανατροπή των αντικειμενικών κριτηρίων πρόσληψης αλλά μια ομαλή προσαρμογή, ένα ομαλό - σταδιακό πέρασμα από τα αντικειμενικά στα υποκειμενικά κριτήρια πρόσληψης.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: Σύσταση θέσεων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Προσαύξηση της μοριοδότησης κατά 50% της προϋπηρεσίας (εμπειρίας) των συμβασιούχων που συμπληρώνουν αθροιστικά 24 μήνες υπηρεσίας, εφόσον είναι υποψήφιοι σε διαγωνισμούς για θέσεις της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας σε οποιοδήποτε φορέα. Κατάρτιση από το ΑΣΕΠ κυλιόμενου πίνακα επιλαχόντων ορισμένης χρονικής διάρκειας, για ορισμένους τομείς του Δημοσίου, ούτως ώστε να συμπληρώνονται άμεσα οι κενές θέσεις. Ανασύνταξη των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 1998.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο «στην οποία και τονίζεται ότι ναι μεν η προθεσμία, για την εξέταση των αιτήσεων μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, είναι ενδεικτική, πλην όμως τα αρμόδια όργανα οφείλουν να επιταχύνουν αμέσως όλες τις διαδικασίες, ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση οιουδήποτε εύλογου χρόνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ