Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκρουσιακά

Γρηγοριάδης Κώστας

Στιγμές έντασης δημιουργήθηκαν χτες το μεσημέρι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Νέα Ιωνία (στην οδό Ελ. Βενιζέλου) καθώς οι συνταξιούχοι προσήλθαν μαζικά να πάρουν τις συντάξεις τους. Ηδη είχε περάσει πάνω από μισή ώρα απ' το τέλος του ωραρίου των υπαλλήλων και υπήρχε ουρά πάνω από σαράντα άτομα, ενώ προσέρχονταν καινούριοι συνταξιούχοι, οπότε άρχισαν οι αντεγκλήσεις: Από τη μια οι εργαζόμενοι που έλεγαν ότι έπρεπε να σχολάσουν και από την άλλη οι συνταξιούχοι που έλεγαν ότι δεν έχουν χρήματα να περάσουν το Σαββατοκύριακο.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι από τις 6/12/2004 στο Ταμιευτήριο δε δουλεύει η απογευματινή βάρδια μέχρι τις 7 μ.μ. - όπως ήξεραν οι συνταξιούχοι - λόγω έλλειψης προσωπικού. Κάποιοι συνταξιούχοι δεν το ήξεραν και κάποιοι δεν είδαν την ανακοίνωση του Ταμιευτηρίου, ότι δε λειτουργεί η απογευματινή βάρδια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του κυνηγητού μεγιστοποίησης των επιχειρηματικών κερδών και της εφαρμογής «διαρθρωτικών» αλλαγών: Ταλαιπωρία, και για τους εργαζόμενους, και για τους συνταξιούχους. Γι' αυτό - αντί για μεταξύ τους αντιπαραθέσεις - το καλύτερο που έχουν είναι να ενωθούν και να συγκρουστούν με τις πολιτικές που τους οδηγούν στην ταλαιπωρία.

Επιβεβαίωση

Λίγο - πολύ, αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αλλά έχουν τη σημασία τους. Ακόμη περισσότερο, καθώς αναδείχνουν, ουσιαστικά, τις ίδιες βασικές τάσεις. Πρώτον, τη συνεχή αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης και, ταυτόχρονα, την ανάλογη υποχώρηση του κλίματος ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Δεύτερον, μια τάση μείωσης της ΝΔ. Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν εισπράττει από τη φθορά της ΝΔ, αλλά και παρουσιάζει μια - μικρή έστω - τάση μείωσης. Τέταρτον, την τάση ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί - εκτός άλλων - έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα έχουμε σχολιάσει, σχετικά με όλα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται τελευταία στα δυο μεγάλα κόμματα («διαφοροποιήσεις» ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, στάση Μεϊμαράκη και Πολυζωγόπουλου, Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κλπ.).

«Δούλεμα»...

«- Συνεδρίασε ποτέ το ΔΣ της εταιρίας;

- Στην πράξη;

- Ο,τι λέει ο νόμος;

- Ας πούμε ότι συνεδριάσαμε.

- Τι θα πει "ας πούμε". Ενα θέμα ημερήσιας διάταξης.

- Απ' έξω; Τι να πω;

- Δε σας απασχόλησε ποτέ η εκτέλεση των αντισταθμιστικών;

- Οχι, δε νομίζω. Να κάνουμε τι, δηλαδή;

- Ανώνυμη εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. δραχμών λειτουργεί και θέλετε αυτό να το δεχτούμε;

- Αφού αυτό ήταν. Να πούμε κάτι άλλο;

... ...

- Είχες καταλάβει πού είχες μπλέξει;

- Νιώθω σαν την Πόντια πόρνη. Το έμαθε τελευταία.

- Δηλαδή χρησιμοποιηθήκατε και από ποιον;

- Απόλυτα, από τον Φουάντ. Δούλευα σαν βλάκας με μία λογική προσδοκίας και αυτοί έπαιζαν άλλα παιχνίδια. Γεγονός είναι ότι έχασα δύο χρόνια.

- Ησαστε το πιόνι, το παίγνιο του Φουάντ;

- Είναι σκληρό να το πω, αλλά ναι. Ο Φουάντ ήταν ένας άνθρωπος που ήταν αέρας.

- Προσωπικά δεν είχατε κανένα κέρδος;

- Μηδέν, τίποτε απολύτως».

Ο παραπάνω διάλογος είναι από πρόσφατη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και αφορά στην εξέταση του επιχειρηματία Βλ. Καμπούρογλου. Δηλαδή, του αφεντικού της εταιρίας DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS, η οποία είχε αναλάβει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR - τα οποία όμως δεν υλοποίησε, πλην οκτώ τουρμπογεννητριών. Η προαναφερόμενη εταιρία παρέμεινε εν ζωή επί 4,5 χρόνια, δεν είχε κανένα έσοδο και δε χρηματοδοτήθηκε απ' οπουδήποτε. Ολ' αυτά, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Καμπούρογλου.

Προφανώς, το «δούλεμα» πηγαίνει σύννεφο...

Οι εγγυήσεις...

Αγωνιά... η κυβέρνηση να επιδείξει έργο για τους «μικρομεσαίους» και ιδού τα αποτελέσματα: Βγήκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και χαιρέτισε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 1%, στην οποία προχώρησαν η Εθνική και η Εμπορική για δάνεια με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Δε φτάνει, δηλαδή, που οι μικροί επιχειρηματίες πληρώνουν για την εγγύηση, δέχονται και συγχαρητήρια οι τράπεζες, ενώ οι δυνατότητες εγγύησης είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένες, όσον αφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων. Πρόσφατα, μάλιστα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας μείωσε το ποσοστό που χρεώνει για την εγγύηση, αλλά για τα μεγαλύτερα δάνεια! Αυτό ακριβώς δείχνει και τον προσανατολισμό του, εξαιτίας του οποίου αποκλείονται εκ των προτέρων εκατοντάδες χιλιάδες μικροί ΕΒΕ. Για να μη γίνει λόγος για τα κριτήρια, τόσο των τραπεζών που συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο, όσο και του ίδιου του Ταμείου, που αναφέρεται θερμά σε ...καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα ... βρυξελλιώτικα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, πόσο ακριβώς είχε δίκιο ο Κ. Καραμανλής, όταν έλεγε χτες ότι πέτυχε σε όλα στις Βρυξέλλες, αλλά κατά βάση είχε δίκιο. Μόνο, που πρέπει να ...μεταφράσετε ταξικά τις δηλώσεις του.

Στόχος πρώτος - είπε ο πρωθυπουργός - η μετατροπή της περιοχής μας σε μια «ευρωπαϊκή γειτονιά». Πράγματι, ο στόχος επιτεύχθηκε. Η ευρύτερη περιοχή (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Τουρκία) μπήκε σε τροχιά ένταξης και, επομένως, προδιαγράφεται πεδίον δόξης λαμπρόν, για την εγχώρια ολιγαρχία - μαζί με αυτές, βέβαια, των υπόλοιπων ευρωενωσιακών χωρών.

Στόχος δεύτερος - είπε πάλι ο πρωθυπουργός - «η ικανοποίηση των ευαισθησιών μας, σχετικά με τη σχέση ΕΕ και Τουρκίας». Η επιβεβαίωση ή μη της επιτυχίας προϋποθέτει τη λεπτομερή ανάγνωση των αποφάσεων, αλλά τον πιστεύουμε ότι θα εξασφάλισε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για τις μελλοντικές επελάσεις των ντόπιων κεφαλαιοκρατών στην «ευρωπαϊκή γειτονιά».

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ήδη θα ξέρετε, δεν υπήρξε καμιά επιτυχία. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα δεν έγινε. Ούτε καν υπογράφτηκε συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης. Και, βέβαια, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα παραμείνουν στο πολύπαθο νησί.

Οι αυθαίρετες και προκλητικές διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο παραπέμπονται στις γνωστές διμερείς συνομιλίες, οι οποίες - κατά τη Σύνοδο Κορυφής - σημειώνουν πρόοδο. Ισως, επειδή έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, τους τελευταίους μήνες, και το «κάζους μπέλι» παραμένει σε πλήρη ισχύ...

Και, τέλος, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα του τουρκικού λαού παραπέμπονται κι αυτά σε μια γενικόλογη δήλωση - ευχή των «συμπερασμάτων κορυφής».

Προφανώς, τα παραπάνω «υπόλοιπα ζητήματα» δεν αποτελούσαν βασικούς - τουλάχιστον - στόχους της ελληνικής κυβέρνησης και των υπολοίπων εταίρων της στην ευρωένωση. Αρα, δικαιούται ο Κ. Καραμανλής να πανηγυρίζει για την επιτυχία του...


Γρηγοριάδης Κώστας

Δε δικαιούται, όμως, ο λαός μας, να συνεχίζει να τρέφει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, τόσο για το χαρακτήρα της ευρωένωσης, τις επιδιώξεις και τους στόχους της, όσο και για την κυβέρνηση της ΝΔ και τους κάθε λογής οπαδούς του «ευρω-μονόδρομου».

Το ... πλεονάζον προσωπικό

Το ότι το «ελληνικό» κεφάλαιο είναι βαθιά ...θρησκευόμενο είναι γνωστό. Οτι όμως έχουν μεταφέρει τη θρησκευτική τους συνείδηση και στις επιχειρήσεις τους, ότι έχουν γίνει ελεήμονες και αιμοδότες των εργαζομένων, ομολογούμε ότι δεν το γνωρίζαμε. Τουλάχιστον μέχρι προχτές, όταν το ιδεολογικό φερέφωνο του ΣΕΒ, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εμφάνισε στοιχεία «μελέτης» για την απασχόληση, σύμφωνα με τα οποία το 24% των μεγάλων επιχειρήσεων (πάνω από 200 εργαζόμενοι) στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, λειτουργούν με ...πλεονάζον προσωπικό. Στις δε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 100 εργαζόμενους, το συγκεκριμένο ποσοστό αποτιμάται στο 16%. Η κατάσταση, μάλιστα, σήμερα εμφανίζεται να έχει βελτιωθεί, καθώς, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της «μελέτης», το 1999 το 33% των μεγάλων επιχειρήσεων, (η μία στις τρεις!) απασχολούσε ...πλεονάζον προσωπικό.

Αν κανείς επιχειρήσει να ερμηνεύσει, μέσω της οδού της λογικής την εκτίμηση αυτή του ΙΟΒΕ, είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα σηκώσει ψηλά τα χέρια. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε τον όρο «πλεονάζον κεφάλαιο», γνωρίζαμε ότι οι εσωτερικοί νόμοι παραγωγής του κεφαλαίου, οι οποίοι εμφανίζονται εξωτερικά με τη μορφή του κεφαλαιοκρατικού ανταγωνισμού, ωθούν τον κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά, να επιδιώκει να μειώσει τα έξοδα παραγωγής, να εντατικοποιεί στο έπακρο τον παράγοντα εργατική δύναμη, να βάζει τον ένα εργάτη να εργάζεται για δύο, με στόχο να αποσπάσει όσο το δυνατό περισσότερη απλήρωτη εργασία, περισσότερη υπεραξία, η οποία και τρέφει το κεφαλαίο. Τα πληρωμένα όργανα όμως του ΣΕΒ εμφανίζουν μια άλλη εικόνα, αυτή του επιχειρηματία - θύματος, ο οποίος, ποιος ξέρει γιατί, απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που χρειάζεται. Πρόκειται ασφαλώς για πρωτοτυπία που «έρχεται να ανατρέψει» τους θεμελιώδεις νόμους του καπιταλισμού...

Φυσικά, πρόκειται για άθλιο ιδεολόγημα που δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική. Ο απώτερος στόχος των επιχειρηματιών, και των ιδεολογικών τους φερεφώνων, αποκαλύπτεται στην αμέσως επόμενη σελίδα της «έρευνας», όπου αναφέρονται οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους. Σύμφωνα με αυτήν, σε ποσοστά 67,3% και 53,8% οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι το σημερινό ύψος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί παράγοντα χαμηλού περιθωρίου κέρδους! Με λίγα λόγια, ο στόχος είναι η μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά τους Ευρωπαίους αδελφούς τους, οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες έρχονται σήμερα να θέσουν το ζήτημα της μείωσης των μισθών, με την απειλή, ότι σε διαφορετική περίπτωση, παρά τα βαθιά θρησκευτικά τους αισθήματα, θα αναγκαστούν να απολύσουν το ...πλεονάζον προσωπικό. Τόσο απλά.

Η πρόκληση είναι άμεση και άμεση πρέπει να είναι και η απάντηση από την εργατική τάξη. Τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι ο αγώνας κατά του «συνδικάτου» των εργοδοτών είναι στενά δεμένος με τον αγώνα για βαθιές πολιτικές ανατροπές. Οσο διατηρείται ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων, η εργατική τάξη θα συνεχίζει να λαμβάνει τελεσίγραφα πολέμου...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Ιδιοι κι απαράλλακτοι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι εκπληκτική η ομοιότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μ' εκείνη που εφάρμοζαν οι ηγεσίες του ίδιου υπουργείου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Σκοπεύοντας, αμφότεροι, στη μείωση της βαμβακοπαραγωγής, κατά πώς ορίζει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ, επιλαμβάνονται τις ίδιες, ακριβώς, μεθόδους για να πετύχουν το σκοπό τους. Απαιτούν από τους γεωργούς να περικόψουν τα στρέμματα που καλλιεργούν με βαμβάκι - χωρίς να τους λένε τι άλλο να σπείρουν - θέτουν «πλαφόν» στρεμματικής παραγωγής - λες και μπορούν να «συνεννοηθούν» οι παραγωγοί με τις βαμβακιές για το πόσο ακριβώς αυτές θα παράγουν! - και αφήνουν, με το «έτσι θέλω», εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού.

Ιδια είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την αντιαγροτική τακτική τους: Κατηγορούν τους βαμβακοπαραγωγούς ότι είναι ψεύτες και απατεώνες, επειδή - όπως ισχυρίζονται - δε δηλώνουν στον ΟΣΔΕ όλα τα στρέμματα που καλλιεργούν, παραδίνουν «αέρα» στα εκκοκκιστήρια και μαζεύουν νύχτα το προϊόν τους για να έχει περισσότερη υγρασία και να είναι βαρύτερο. Μ' αυτό τον τρόπο επιχειρούν να φορτώσουν στους αγρότες την ευθύνη για το πρόβλημα του βαμβακιού, το οποίο οφείλεται στον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ, που απαγορεύει στον παραγωγό να παράγει όσο μπορεί.

... με στόχο το ξεκλήρισμα...

Αυτή η καταπληκτική ομοιότης δεν είναι συγκυριακή, ούτε τυχαία, καθώς τα δυο κόμματα - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - πρεσβεύουν και υπηρετούν την ίδια αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στο πέρασμα της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αφαιρείται το δικαίωμα των μικροπαραγωγών να παράγουν όσο μπορούν για να βελτιώσουν το εισόδημά τους και, ταυτόχρονα, λαμβάνονται κι άλλα μέτρα που δυσκολεύουν συνεχώς τη ζωή του φτωχού αγρότη και, γενικότερα, του κατοίκου της υπαίθρου. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν η έλλειψη έργων υποδομής και ανάπτυξης που θα διευκολύνουν την παραγωγικότητα, η εμπορευματοποίηση και οι ιδιωτικοποιήσεις στη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, η ανυπαρξία πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας κ.ά. Ολα αυτά τα προβλήματα αναγκάζουν πολλούς να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα και να φύγουν από τον τόπο τους, αναζητώντας αλλού, καλύτερη μοίρα.

... Υπάρχει, όμως, διέξοδος

Βεβαίως, στον καπιταλισμό η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου - κι εν προκειμένω της γης και του αγροτικού εισοδήματος - είναι νομοτελειακή διαδικασία κι απ' αυτή την άποψη η «μοίρα» της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών είναι, εν πολλοίς, προδιαγεγραμμένη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας το τέλος του. Αντιθέτως, χρειάζεται ν' αμυνθεί και ν' αγωνιστεί κατά της πολιτικής που επιχειρεί να τον ξεκληρίσει και να προχωρήσει την καπιταλιστική ολοκλήρωση στη γεωργία, με την πλήρη εξαφάνιση του μικρού κλήρου.

Πολύ περισσότερο που υπάρχει εναλλακτική λύση σωτηρίας της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας κι ενός προγράμματος λαϊκής οικονομίας. Η λύση αυτή, την οποία προτείνει το ΚΚΕ, στηρίζεται στην ανάπτυξη παραγωγικών συνεταιρισμών, που, έχοντας την αμέριστη βοήθεια του λαϊκού κράτους, μπορούν να παράγουν φτηνά για το λαό, αλλά και ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, διασφαλίζοντας απασχόληση και καλό εισόδημα σε μεγάλο, σχετικά, αριθμό μικρών και μεσαίων αγροτών. Στο χέρι, λοιπόν, των αγροτών είναι να παλέψουν για να δημιουργηθούν οι συνθήκες, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, που θα επιτρέπουν την υλοποίηση αυτής της πρότασης του ΚΚΕ...

Καρεκλομαχίας το... ανάγνωσμα

Απ' ό,τι φαίνεται, η καρεκλομαχία γίνεται μορφή προσυνεδριακής συμμετοχής για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί, στο πρόσφατο συνέδριό της, οι καρέκλες να ήταν βιδωμένες στο πάτωμα, αλλά δε συνέβαινε το ίδιο στα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου και αφού η διαλογική συζήτηση αποδείχτηκε ατελέσφορη, επιδόθηκαν σε... συμμετοχικές καρεκλοξυλιές. Η σύγκρουση έγινε μεταξύ αυτών που διαφωνούν με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, για ενσωμάτωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο κόμμα και αυτών που συμφωνούν. Ηταν δε τόσο σφοδρή που η αίθουσα συνεδριάσεων μετατράπηκε σε «ρινγκ», και στο τέλος της... μάχης δεν είχε μείνει πόρτα όρθια, καρέκλες είχαν εκσφενδονιστεί ένθεν και κακείθεν, συνθήματα κατά του Σημίτη, αλλά και υπέρ της αυτονόμησης είχαν γεμίσει τους τοίχους της αίθουσας κλπ.

Προφανώς, δεν εννοεί τα παραπάνω το διαφημιστικό ραδιοφωνικό σποτ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στις συνεδριακές διαδικασίες του κόμματος. Για την ώρα, πάντως, τα αποτελέσματά του αυτά είναι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τη νιότη του κόσμου

Το ιδιαίτερο βάρος που είχε πάντα και έχει και σήμερα η νεολαία για το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, θα αναδειχτεί από την αυριανή συγκέντρωση της νεολαίας, που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα αποτελούσε πάντα και αποτελεί το μέλλον του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος. Από τη νεαρή ΟΚΝΕ στα πρώτα βήματα του κομμουνιστικού κινήματος το 1922, την πάλη ενάντια στη μεταξική δικτατορία, μέχρι την εποποιία της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού και αργότερα ως την αντιδικτατορική πάλη και τους σημερινούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες, συνθήκες υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος, η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο της επίθεσης της κυρίαρχης αστικής τάξης. Οπως επισημαίνουν και οι Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο: «H νεολαία αποτελεί ειδικό στόχο μιας πρωτοφανούς εκστρατείας ιδεολογικής - κοσμοθεωρητικής χειραγώγησης, ενσωμάτωσης στα σύγχρονα στερεότυπα του κεφαλαίου» και συνεχίζει σε άλλο σημείο «η επίθεση είναι δουλεμένη, πολυσυλλεκτική, μπολιάζει κυριολεκτικά τα βιβλία, τα προγράμματα διδασκαλίας, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες. Ενισχύεται εντυπωσιακά η παρέμβαση του συστήματος θεάματος και "διασκέδασης", στον "ελεύθερο χρόνο", στην ψυχαγωγία, με σοβαρές επιδράσεις σε όλο το υπόβαθρο της σκέψης και της συμπεριφοράς της νεολαίας, στα συναισθήματά της, στην αισθητική. Η νεολαία έχει ήδη επηρεαστεί από τα ιδεολογικά μηνύματα του ατομισμού, της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού, του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου».

Αυτή η κατάσταση κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της ακόμη πιο αποτελεσματικής στοχοπροσηλωμένης δράσης του ΚΚΕ στη νεολαία. Η πείρα των προηγούμενων χρόνων ιδιαίτερα των τελευταίων, έχει δείξει ότι ένα σημαντικό κομμάτι νέων από τα λαϊκά στρώματα προσεγγίζουν τις θέσεις του, εμπνέονται από την πολιτική της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ρήξης με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτό δεν έχει γίνει τυχαία και αντικατοπτρίζει και τη σημαντική συμβολή της Κομμουνιστικής Νεολαίας που δίπλα στο κόμμα, συμμετείχε σε όλους τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το δικαίωμα στη Δουλιά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία, για την προβολή του λαϊκού πολιτισμού ενάντια στην υποκουλτούρα και τη σαπίλα της εποχής.

Το ΚΚΕ, οι νέοι κομμουνιστές και στην αυριανή εκδήλωση - γιορτή προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου, και των 86 τιμημένων χρόνων του Κόμματος, προσκαλούν τον κάθε νέο και νέα, που ανησυχεί, που δε βολεύεται στη σημερινή εχθρική γι' αυτούς πραγματικότητα. Τον καλούν και για να ακούσει την εναλλακτική, ριζικά διαφορετική πολιτική των κομμουνιστών, που βάζει στόχο την ανατροπή της σημερινής βάρβαρης καπιταλιστικής πραγματικότητας και την πάλη για τη νιότη του κόσμου, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ