Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Φορομπηχτική και αντιλαϊκή η δημοτική αρχή

Συνέντευξη Τύπου της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» για το δημοτικό προϋπολογισμό του 2005

Τη φορομπηχτική και αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής Ηρακλείου κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», με αφορμή τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2005.

Οπως υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Ορφανός που έκανε την εισηγητική ομιλία και ο προϋπολογισμός για το 2005 που ενέκριναν η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά και η «Ηράκλεια Πρωτοβουλία», προσθέτει νέα βάρη στους εργαζόμενους της πόλης, γιατί επικεντρώνεται στις αυξήσεις των δημοτικών τελών και τη δανειοδότηση και είναι ευθυγραμμισμένος απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι όχι μόνο πίσω από τις ανάγκες των δημοτών, αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως, υλοποιείται μόνο σε ένα μικρό μέρος του (για το 2004 ήταν 59 δισ. δραχμές αλλά υλοποιείται μόνο κατά 38% - 40% δηλαδή 20 δισ. ενώ το 2003 είχε υλοποιηθεί στο 44%). Ενώ για τα Ολυμπιακά έργα το 2004, εξήγησε, δεν τα έκανε ο Δήμος αλλά απευθείας η κυβέρνηση. Ο Δήμος διεκπεραίωσε κάποιες απαλλοτριώσεις.

Ο Στ. Ορφανός, αφού σημείωσε πως η επιχορήγηση του Δήμου από το κράτος με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έφτασε το 2004 μόλις στα 3,4 δισ. δρχ., όσο και τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε μια πόλη που τα φορολογικά έσοδα του κράτους ξεπερνούν τα 350 δισ. δρχ. Ενώ από άλλες επιχορηγήσεις, αντί 26,5 δισ. δρχ. που υπολόγιζε το 2004, εισέπραξε μόνο 5 δισ. δρχ., τόνισε: «Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των δημάρχων τους είναι σαφής: Οι Δήμοι θα έχουν έσοδα μόνο με νέα τέλη και φόρους στους δημότες και με την εκχώρηση τομέων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις». Αυτή η πολιτική, συμπλήρωσε, έφερε το Δήμο Ηρακλείου στο τέλος του 2004 να έχει χρέη κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ και για να καλύψει τα ελλείμματα άρχισε και τα δάνεια για να πληρώνουν και τα παιδιά μας. Κι αυτό παρά τη, δήθεν, «κοσμογονία» που διακηρύσσει ο δήμαρχος κ. Κουράκης.

Τα έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους έφτασαν το 2004 τα 9 δισ. δραχμές, ενώ, για το 2005 προϋπολογίζονται σε 13 δισ. δραχμές, που σημαίνει μια μέση αύξηση στα τέλη περίπου 40%!

Η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» μπορεί να συζητήσει για το ύψος μόνο εκείνων των τελών που αφορούν ενοικίαση δημοτικής περιουσίας, αλλά για όλα τα άλλα, τέλη και φόρους προτείνει την κατάργησή τους, τόνισε ο Στ. Ορφανός. Κλείνοντας κάλεσε τους Δημότες να αντιδράσουν, να αντισταθούν στην πολιτική της δημοτικής αρχής. Να συσπειρωθούν γύρω από την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», για την επιβολή μιας διαφορετικής πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ