Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Προέκταση της ΕΛ.ΑΣ. η Δημοτική Αστυνομία

Στο δρόμο «ξεχύνεται» η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Αθηναίων, συμπληρώνοντας με τη δράση της την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό ενισχύεται και από την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας από τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», από την πλευρά της, έχει κατ' εξακολούθηση διαφωνήσει με το νέο χαρακτήρα που επιδιώκει να δώσει η διοίκηση του δήμου στη Δημοτική Αστυνομία, με τον οποίο μετατρέπεται σε έναν ακόμη κατασταλτικό μηχανισμό.

«Ο χαρακτήρας της Δημοτικής Αστυνομίας αλλάζει. Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και περισσότερο προέκταση της ΕΛ.ΑΣ.». Τα παραπάνω σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας. Και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι ο προσανατολισμός είναι η ΕΛ.ΑΣ. να αναλαμβάνει την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και όλες οι άλλες δράσεις να ανατίθενται στη Δημοτική Αστυνομία».

Ωστόσο, εκείνο που στηλίτευσε ιδιαίτερα ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο δε συζήτησε, αλλά ενημερώθηκε για το μνημόνιο που υπέγραψε η δήμαρχος από... την τηλεόραση! «Οχι μόνον δεν είναι καθόλου καλό», ανέφερε, «ίσα - ίσα, είναι πολύ κακό, το ότι το δημοτικό συμβούλιο, μαθαίνει από την τηλεόραση τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις της δημάρχου».

Ο Σπ. Χαλβατζής σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις της δημάρχου και του αρμόδιου υπουργού, τόνισε πως η Ντ. Μπακογιάννη, χρησιμοποιεί πιο «σκληρές» εκφράσεις από τον ίδιο τον υπουργό. Συγκεκριμένα, σχολίασε, ο Γ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για «αντιμετώπιση της παραβατικότητας», ενώ η δήμαρχος για «πάταξη της παραβατικότητας» και για «ίδρυση των συμβουλίων πάταξης της εγκληματικότητας σε επίπεδο διαμερισμάτων»!

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης, να δοθεί στην παράταξη το μνημόνιο. Αξίζει πάντως, να αναφέρουμε ενδεικτικά, ορισμένα από όσα προβλέπει το μνημόνιο:

  • Η χαρτογράφηση των προβλημάτων στην περιοχή της Αθήνας αλλά και των αιτιών που τα δημιουργούν.
  • Ο κοινός προγραμματισμός στόχων, δράσεων αλλά και διάθεση πόρων (με την ΕΛ.ΑΣ.).
  • Η κοινή δράση σε θέματα όπως μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών, αντιμετώπιση παραεμπορίου, αστυνόμευση σταθμών ΗΣΑΠ, αντιμετώπιση μικροεγκληματικότητας, επαιτείας κλπ.
  • Από κοινού περιπολίες ή άλλες οργανωμένες δράσεις σε ευαίσθητες περιοχές.

Η διοίκηση απαντώντας στα ζητήματα που έβαλε ο Σπ. Χαλβατζής, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Ο αναπληρωτής δημάρχου, Θ. Σκυλακάκης, είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ήδη πολλά θέματα που απαιτούν στενή συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Χαρακτήρισε δε αποτρεπτικές για παραβάσεις τις από κοινού περιπολίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ