Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Προειλημμένες αντιλαϊκές αποφάσεις

Χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με τυπικές διαδικασίες απλά αποφάσισαν για άλλη μια φορά να ζητήσουν φορολογικές εξουσίες

Η φράση «άντε να ψηφίσουμε να τελειώνουμε», που ξεστομίστηκε στη διάρκεια της χτεσινής τελευταίας μέρας του 10ου ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), σφράγισε και το περιεχόμενο των εργασιών του, τέτοιο που καμία ουσιαστική πρόταση για αλλαγή του ρόλου του θεσμού σε όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας δεν είχε να προσφέρει. Η όλη διαδικασία ήταν περισσότερο τυπική - αφού το καταστατικό της Ενωσης προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδρίου κάθε χρόνο - με στόχο να επικυρωθούν προειλημμένες αποφάσεις που λαμβάνονται στο παρασκήνιο, με τα Νομαρχιακά Συμβούλια, αλλά και τους διάφορους φορείς να απέχουν.

Ενδεικτικό είναι ότι το συνέδριο ενέκρινε ένα ψήφισμα που διαβάστηκε και δε μοιράστηκε γραπτώς, ενώ το προεδρείο επέλεξε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ν. Στεφανίδη - που εκφέρει ένα διαφορετικό λόγο για το ρόλο του θεσμού - μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, οπότε και οι σύνεδροι είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Στο ψήφισμα της ΕΝΑΕ αποτυπώνεται η εκφρασμένη βούληση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της να αναλάβουν οι Νομαρχίες φορολογική εξουσία, δηλαδή να μπορούν να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους, αλλά και να τους εκχωρηθούν τοπικά έσοδα. Επίσης διατυπώνεται η συναίνεση των Νομαρχών στη γενικότερη πολιτική που εκφράζουν οι δυνάμεις του δικομματισμού και θέλουν την Αυτοδιοίκηση να υλοποιεί επιλογές που χαράσσει το επιτελικό κράτος.

Κόντρα σε αυτή την πολιτική, το ψήφισμα που κατέθεσε η ΝΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη οι νομάρχες να διεκδικήσουν επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί ο θεσμός να συμβάλλει σε μία ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τον εργαζόμενο και όχι το μεγάλο κεφάλαιο.

Τέλος, αποφασίστηκε η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, εντός έξι μηνών, για τους Κώδικες τόσο της Τοπικής όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η ΕΝΑΕ δήλωσε την αντίθεσή της στην πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, σύμφωνα με την οποία ζητείται η θεσμοθέτηση αιρετής περιφέρειας, η οποία θα αποτελεί και το β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης (που τώρα είναι η ΝΑ) και ζητά την ανασύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου με ενισχυμένο το ρόλο των νομαρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ