Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η ΔΟΕ και η ντόπα

Ο κύριος Πάουντ, ο πρόεδρος της περιβόητης WADA και μέλος των «αθανάτων» της ΔΟΕ, άρχισε ήδη να κομπορρημονεί για τα «επιτεύγματά του» εναντίον του ντόπινγκ στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Με άλλα λόγια, οι «διακινητές της πρέζας» στα στάδια, ξεκίνησαν από την επομένη κιόλας της λήξης των Αγώνων να καμώνονται τους «εξυγιαντές» και τις δυνάμεις της «κάθαρσης».

***

Για ποιους όμως πρόκειται στην πραγματικότητα;

Πρόκειται γι' αυτούς που διά του προέδρου τους πρότειναν να περιοριστεί δραστικά η λίστα των απαγορευμένων ουσιών!

«Ο,τι δεν προξενεί βλάβη στην υγεία του αθλητή, δεν είναι κατά τη γνώμη μου ντοπάρισμα» (!), έλεγε στη «Μοντ», στις 28 του Ιούλη του 1998, ο Σάμαρανκ...

***

Είναι αυτοί που αρνήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 να διαθέσουν το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, χρειάζονταν για να καταπολεμηθεί το ντόπινγκ. Η δικαιολογία της ΔΟΕ (που διαχειρίζεται ετησίως εισοδήματα άνω του 1 δισ. δολαρίων) ήταν ότι επρόκειτο για ...πολλά χρήματα!

Η απάντηση του καθηγητή Τσαρλς Γεσάλις, κορυφαίου επιστήμονα με δράση ενάντια στο ντόπινγκ, ήταν άμεση: «Οταν ο Σάμαρανκ διαμένει σε ξενοδοχεία πολλαπλών αστέρων, μου λέτε ότι δεν μπορούν να διαθέσουν 100 εκατ. δολάρια για τις έρευνες. Αυτό από μόνο του με οδηγεί στο να είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος για τα κίνητρα της ΔΟΕ», τόνιζε.

***

Είναι οι ίδιοι, επίσης, που προσαρμόζουν την ...αντιντόπινγκ πολιτική τους στα αμερικανικά πρότυπα. Και επειδή τέθηκε πολλές φορές αυτές τις μέρες το ερώτημα αν η αποκαλούμενη ντριμ τιμ, η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, πέρασε από αντιντόπινγκ κοντρόλ, αξίζει μια σημείωση:

Η National Basketball Association, το περίφημο ΝΒΑ, δυο όλες κι όλες ουσίες θεωρεί απαγορευμένες, την ηρωίνη και την κοκαΐνη (G. Vigarello, «Από το παιχνίδι στο αθλητικό θέαμα», εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»). Ολα τα άλλα επιτρέπονται (και με το νόμο). Καταλάβατε τώρα γιατί η «ντριμ τιμ» δεν περνά από ελέγχους για αναβολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες;...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ