Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε όλη τη χώρα επεκτείνεται ο «μεγάλος αδελφός»

Οι περίπου 1.200 υπερσύγχρονες κάμερες ξηλώνονται από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για να διασκορπιστούν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, αλλά και άλλες πόλεις της χώρας

Οχι μόνο την παραμονή, αλλά και την επέκταση του «Μεγάλου Αδελφού» σε όλη την Ελλάδα προωθεί σταθερά η κυβέρνηση. Με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, οι περίπου 1.200 υπερσύγχρονες κάμερες ξηλώνονται από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μεταφέρονται προς το παρόν σε αποθήκες, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας καθημερινά σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάστασή τους σε νέα σημεία. Φτάνοντας, μάλιστα, σε σημείο να εμφανίζει αυτό ως ...λαϊκή απαίτηση! Σε δύο χθεσινές συνεντεύξεις του, ο υπουργός «αποκάλυψε» ότι έχει δεχτεί «έναν κατακλυσμό e-mail και τηλεφωνημάτων και με κάθε τρόπο επικοινωνία πολιτών, που λένε ότι όλα αυτά που κάνατε αυτήν την περίοδο, με αστυνόμους, με κάμερες, αυτά μπορείτε να τα κρατήσετε;».

Ο «Μεγάλος Αδελφός», που ονομάζεται «C4I» και εγκαταστάθηκε στη χώρα μας από τη θυγατρική» της CIA και του ΝΑΤΟ αμερικάνικη εταιρία SAIC, είναι - όπως υπερηφανεύονται οι δημιουργοί του - ένα «πρωτοφανές σε μέγεθος σύστημα ασφαλείας». Αποτελείται από 36 κεντρικά και 60 περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων, όπου γίνεται η επεξεργασία και η αποθήκευση των στοιχείων, που συλλέγουν οι κάμερες, αλλά και όλα τα υπόλοιπα συστήματα συλλογής στοιχείων (παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ηλεκτρονικό φακέλωμα, στοιχεία από διάφορες «βάσεις δεδομένων», όπου καταγράφονται κάθε λογής προσωπικά στοιχεία και δεδομένα κλπ.). Οι υπερσύγχρονες κάμερες, που μπορούν να «σαρώνουν» μεγάλες περιοχές και διαθέτουν μικρόφωνα για να καταγράφουν ήχους, είναι τα μάτια και τα αυτιά αυτού του συστήματος. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει «ύποπτα» πρόσωπα, να καταγράφει τις κινήσεις τους και να δίνει ανά πάσα στιγμή στους χειριστές του κάθε στοιχείο που διαθέτει για όσους έχουν την τύχη να βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας, ντόπιων και ξένων.

Αν και οι αποφάσεις είναι δεδομένες, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «συζητά» το θέμα της επανατοποθέτησης των καμερών. «Εάν εμείς αποφασίσουμε σα λαός ότι αυτά τα 85 δισ. δραχμές που δώσαμε (σ.σ. για τις κάμερες) θα τα πετάξουμε, διότι εμείς δε θέλουμε τίποτε απ' όλα αυτά, και το πει η Βουλή, το πει ο Συνήγορος του Πολίτη, το πουν όλοι, θα πούμε "μάλιστα κύριοι, πετάξτε τα"», είπε προχτές, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γ. Βουλγαράκης. Ομως, ταυτόχρονα, προβάλλει την ανάγκη χρησιμοποίησης των καμερών «για λόγους κυρίως τροχαίας αστυνόμευσης», αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων κλπ. κλπ. Αλλωστε, οι προδιαγραφές που έχει θέσει το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τη SAIC προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας του συστήματος. Η SAIC έχει αναλάβει για τα επόμενα πέντε χρόνια τη συντήρηση του χαφιεδομηχανισμού (κάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ.) και για 10 χρόνια τη συντήρηση των επικοινωνιακών υπηρεσιών του συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει για τις κάμερες η Ελληνική κυβέρνηση(2005-09-22 00:00:00.0)
Οχι στις κάμερες χαφιεδισμού(2005-06-14 00:00:00.0)
Παρακολούθηση - φακέλωμα - καταστολή(2004-08-13 00:00:00.0)
Ο «Μεγάλος Αδελφός» λέγεται «C4I»(2004-07-04 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο ατομικά δικαιώματα και πολιτική δράση(2004-05-14 00:00:00.0)
«Προστάτες» του 2004 οι συνεργάτες της CIA!(2003-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ