Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτοί το δικό τους «χαβά» ... κι εμείς το δικό μας!

Η επιχείρηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΗΝΑΣ 2004» πέρασε από τη φάση προετοιμασίας και υλοποίησης των αγώνων στην επόμενη μέρα. Τόσο από τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων που έπαιξαν στο νούμερο «εθνικός στόχος», όσο και από τα ΜΜΕ που πρόσφεραν με τα ανάλογα ανταλλάγματα τις υπηρεσίες τους, προκύπτει ότι περνάμε στη νέα φάση της κεφαλαιοποίησης και παραπέρα αξιοποίησης του «αέρα» της Ολυμπιάδας.

Κοινή συνισταμένη η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η προσπάθεια να συρθούν η εργατικήτάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον «ντορό» που θέλει η κυρίαρχη τάξη. Πώς να μην το επιχειρήσουν άλλωστε αφού έχουν ήδη στα χέρια τους σημαντικά κέρδη και «εργαλεία» για το αύριο όπως, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, «τρομονόμους» και άλλες αντιδραστικές-αντιδημοκρατικές διατάξεις, ηλεκτρονικούς χαφιέδες και μια ορισμένη νομιμοποίηση του NATO σε ρόλο «φύλακα της τάξης».

Κι όμως, η επόμενη μέρα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την εργατική τάξη, την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Στην «αναπτυγμένη Ευρώπη» - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ. - φυσάνε ήδη οι παγωμένοι αγέρηδες της εργοδοσίας, του μεγάλου κεφαλαίου. Πέρασαν ήδη σε νέα φάση της επίθεσης. Με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα» και την απειλή της μεταφοράς των παραγωγικών μονάδων σε χώρες «χαμηλού κόστους» αυξάνουν τις ώρες εργασίας, εντείνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αργά ή γρήγορα - γρήγορα λέμε εμείς - οι παγωμένοι αγέρηδες θα ροβολήσουν και στη χώρα μας. Κι όμως, εδώ θέλουν να συνεχίσουμε να ζούμε με τα «ζήτω» και τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων για την άψογη διοργάνωση των Αγώνων. Να ξεχάσουμε δηλαδή ότι σε μια τεράστιας κλίμακας επιχείρηση, όπως είναι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, άλλα είναι τα συμφέροντα των λίγων κι άλλα των πολλών. Οσο πιο γρήγορα περάσει το λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση, τόσο το καλύτερο. Η πείρα από την Ολυμπιάδα δικαιώνει πλήρως τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του, ξεχωρίζει τη δράση του ως του πιο σημαντικού μοχλού υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Σε αντίθεση με ό,τι πρόβλεπαν - και επιθυμούσαν - οι διάφορες «Κασσάνδρες», τόσο το Κόμμα όσο και ο ταξικός πόλος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έμειναν στη γωνία, έξω από το πεδίο της πάλης. Αποκάλυψαν, κατήγγειλαν, αποδοκίμασαν επιλογές και μεθοδεύσεις και, ταυτόχρονα, κινητοποίησαν δυνάμεις μέσα στο ασφυκτικό κλίμα της «ασφάλειας και τάξης» των Αγώνων σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου υπερατλαντικού αφεντικού.

Μέσα στις μανούβρες που επιχειρούν για να φέρουν τα πράγματα στα μέτρα τους και στη συνέχεια: Προβάλλουν την Ολυμπιάδα σαν «ορόσημο», θέλοντας να ξεχάσουμε τι στοίχισαν στο λαό τα άλλα ορόσημά τους (ΕΟΚ, ενιαία εσωτερική αγορά, Ευρωπαϊκή Ενωση - ευρώ κλπ.). Μιλάνε ήδη για «λιτότητα σε μικρές δόσεις» και άλλα φαιδρά. Προβάλλουν σαν αναγκαιότητα τους «αυτοπεριορισμούς», φυσικά των λαϊκών μαζών. Το κεφάλαιο δε βάζει φρένο στα κέρδη του. Παίρνοντας σαν μέτρο τις ανάγκες του κεφαλαίου, πιστεύουν ότι θα καταφέρουν έναν ολόκληρο λαό, που στενάζει κάτω από την ανεργία, τη φτώχεια, τις κάρτες και τα δάνεια, να αυτοκτονήσει και να βάλει το λαιμό του στη λαιμητόμο των ταξικών τουςσυμφερόντων. Ομως, όπως έδειξε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν έλειψαν οι λαϊκές αντιστάσεις σε κλάδους της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των ΕΒΕ. Ο χειμώνας που έρχεται δεν έχει τις ευκολίες του καλοκαιριού, οι ανάγκες μεγαλώνουν και η ζωή και οι ανάγκες δεν μπορούν να χωρέσουν στη νεοδημοκρατική λιτότητα. Η «πράσινη» λιτότητα έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα σε δεινή θέση.

Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση-συσπείρωση των δυνάμεών μας σε όλα τα μέτωπα. Μέτρο τους η κερδοφορία του κεφαλαίου, μέτρο μας οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλους τους τομείς. Κανένα σκόντο στα δικαιώματα του εργάτη, του αγρότη, του μικρομεσαίου επαγγελματοβιοτέχνη-εμπόρου, στη δουλιά, στην Υγεία-Πρόνοια και στη μόρφωση των παιδιών τους. Κι επειδή κι αυτοί μιλάνε για Παιδεία, Υγεία και άλλα σχετικά για να θολώσουν τα νερά, ξεκαθαρίζουμε ότι διεκδικούμε και απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία-Πρόνοια και διασφάλιση ικανοποιητικών συντάξεων μέσα από Δημόσια υποχρεωτική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αγωνιζόμαστε επίσης για το ξήλωμα όλων των συστημάτων παρακολούθησης και την κατάργηση των «γαλαζοπράσινων» αντιδραστικών νόμων. Εκφράζουν τα συμφέροντα των λίγων, έχουν όμως πολλά μέσα στη διάθεσή τους, μαζί και τα ρόπαλα του «νόμου» και της «τάξης». Εκφράζουμε τα συμφέροντα των πολλών, της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η δική μας δύναμη, η δύναμη της πάλης των μαζών. Αυτή θα εκφράζεται όλο και πιο καθαρά όσο δυναμώνει ο δικός μας «χαβάς».

Στο ψέμα, στην ασύστολη δημαγωγία και στην αποπροσανατολιστική προπαγάνδα αντιπαρατάσσουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, την πείρα από την τριαντάχρονηκυριαρχία τους στη μεταπολίτευση. Κονιορτοποιήθηκαν στο πεδίο της πράξης οι διακηρύξεις και υποσχέσεις τους για «χρυσά κουτάλια» και αγορές εκατομμυρίων ψυχών. Αντίθετα, οι λίγοι έγιναν ακόμα πιο ισχυροί και ξεζουμίζοντας τον ελληνικό λαό άνοιξαν πανιά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης, για να πέσουν σαν τα κοράκια στους λαούς των χωρών όπου επικράτησε η αντεπανάσταση και έγινε πράξη η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Οι παροχές τελείωσαν, ο καπιταλισμός πέρασε εδώ και καιρό στην ολομέτωπη επίθεση. Είναι ιμπεριαλισμός, αντίδραση σε όλη τη γραμμή. Δεν είμαστε μόνοι μας. Σε όλο τον κόσμο η εργατιά παλεύει, δυναμώνουν οι δυνάμεις που αγωνίζονται κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Εμπρός, λοιπόν, στην αντεπίθεση με τις κόκκινες σημαίες της αλήθειας και του δίκιου.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ