Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βήματα διχοτόμησης
  • Η ΕΕ μεθοδεύει την παράκαμψη της κυπριακής κυβέρνησης από τις χρηματοδοτήσεις στο ψευδοκράτος
  • Αντιδρά η Λευκωσία στο απευθείας εμπόριο της ΕΕ με το ψευδοκράτος

Βήματα, τα οποία οδηγούν στην παγίωση της διχοτόμησης της Κύπρου, πραγματοποιούνται από τη γραφειοκρατία της ΕΕ, η οποία συζητά τα σχέδια κανονισμών για τη χρηματοδοτική βοήθεια και το απευθείας εμπόριο με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Οι συζητήσεις αυτές άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες, από την Επιτροπή Προϋπολογισμών και πιθανότατα θα επαναληφθούν στις 13-16 Σεπτέμβρη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σημείωμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περιγράφει την κατάσταση, «η επιτροπή προτείνει την τροποποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού χρήσεως 2004, καθώς και του προκαταρκτικού σχεδίου προϋπολογισμού για το 2005, με σκοπό: Τη δημιουργία δύο γραμμών προϋπολογισμού υπό τον Τίτλο 7 της Δημοσιονομικής Προοπτικής [προενταξιακή βοήθεια] με επιπρόσθετες προβλέψεις για τη χρηματοδότηση δράσεων που ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σύμφωνα με το σημείωμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «η δημοσιονομική δήλωση του Συμβουλίου, που συνοδεύει το σχέδιο Κανονισμού με το οποίο προωθείται η βοήθεια, συνολικού ύψους 259 εκατ. ευρώ προς τους Τ/Κ, προβλέπει ποσό 6 εκατ. ευρώ για το 2004, κυρίως για χρηματοδότηση μελετών, με σκοπό την εφαρμογή της βοήθειας, για το 2005 (114 εκατ. ευρώ) και το 2006 (139 εκατ. ευρώ)».

Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με τον κανονισμό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, επιδιώκει, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, την εξασφάλιση «ότι τα προς χρηματοδότηση προγράμματα δε θα θίγουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων στα Κατεχόμενα (...) και επιπλέον επιζητείται να διασφαλιστεί κάποιος, στοιχειώδης, έστω, ρόλος της νόμιμης κυβέρνησης στην όλη διαδικασία».

Σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο Κατεχομένων με την ΕΕ, όπως αναφέρει το σημείωμα του ελληνικού ΥΠΕΞ, «είναι σαφές ότι η Λευκωσία απορρίπτει και την ιδέα και τις παραμέτρους αυτού του κανονισμού (...) για το λόγο αυτό, η κυπριακή πλευρά ζητεί να αποτρέψει το άνοιγμα των παράνομων λιμένων και αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, που - χωρίς να το προβλέπει ρητώς - αναπόφευκτα συνεπάγεται η υιοθέτηση του εν λόγω Κανονισμού».

Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πιθανότατα, θα οδηγήσει στην παράκαμψη της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης από τη διαχείριση αυτών των πόρων, γεγονός που υπονομεύει την ιδέα για την επανένωση της Κύπρου, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τη διεθνή παρουσία του ψευδοκράτους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ