Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οφελημένοι οι αθλητικοεπιχειρηματίες

Δεν είναι σύμπτωση. Είναι «φυσική» συνέχεια. Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες των «χορηγών και της ντόπας» αφορά στον αθλητισμό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει το «χουλιγκανισμό» και να ρυθμίσει τα χρέη των σωματείων. Ομως, αυτό που πραγματικά θίγεται είναι ο ίδιος ο αθλητισμός μαζί με τα ατομικά και δημοκρατικά λαϊκά δικαιώματα.

Το πρόβλημα της «βίας στα γήπεδα» γίνεται αντιληπτό από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από την προκάτοχό της, σαν να μην έχει κοινωνική διάσταση. Η εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, όπου περιορίστηκαν, κατασταλτικά, τα φαινόμενα βιαιοτήτων νέων ανθρώπων στα γήπεδα, μόνο και μόνο για να πολλαπλασιαστούν στους παρακείμενους δρόμους και στις εξόδους του Σαββατόβραδου, προσπερνιέται αδιάφορα. Η εικόνα νέων που φέρονται βίαια, καθρεφτίζοντας τα πιο βίαια αδιέξοδα που τους επιβάλλουν οι «δυτικές» κοινωνίες, δε βρήκε χώρο στους προβληματισμούς των συντακτών του νομοσχεδίου. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε... Αυτές τις κοινωνίες, της βίας, του πολέμου, της εκμετάλλευσης, του κέρδους και των επιχειρηματιών, υπηρετούν. Και ο αθλητισμός είναι καλή επιχείρηση.

Παράλληλα, προωθούνται ρυθμίσεις χειραγώγησης. Στους «ηλεκτρονικούς χαφιέδες» και στο κατασταλτικό πλέγμα που συνολικά δημιουργήθηκε με πρόφαση την «Ολυμπιακή ασφάλεια» προστίθενται τώρα οι εταιρίες «σεκιούριτι» για τη φύλαξη του εσωτερικού των γηπέδων, με πρόδηλο τον κίνδυνο να μεταβληθούν σε ιδιωτικούς στρατούς στη διάθεση των μεγαλοσχημόνων των ΠΑΕ. Προστίθενται νέα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα γήπεδα, ολοκληρώνοντας την εικόνα της πλήρους αστυνόμευσης κάθε πτυχής της ζωής και της δραστηριότητας των εργαζομένων. Οι διατάξεις αυτές είναι προφανές ότι παραβιάζουν την ουσία ακόμη και αυτού του αστικού Συντάγματος.

Στο απυρόβλητο μένουν και αυτή τη φορά οι ευθύνες αυτών που ελέγχουν τις επαγγελματικές ΠΑΕ δημιουργώντας ελεγχόμενους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Με τις πιο αυστηρές ποινές για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα «μεγάλος ένοχος» αναδεικνύεται ο 16χρονος έφηβος που θα παραβεί την ποινική νομοθεσία. Ο υποκινητής «επαγγελματίας οπαδός» του συνδέσμου (καλό εργαλείο για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και υποχείριό τους) μπορεί να συνεχίσει να φωτογραφίζεται χαμογελαστός δίπλα στην «προεδράρα»! Δεκάδες δικαστές σε όλη τη χώρα θα κληθούν να καθορίσουν δραματικά το μέλλον νέων παιδιών στέλνοντάς τα στο (μόνο κατ' όνομα) «σωφρονιστικό» σύστημα της χώρας κι αφήνοντας στο απυρόβλητο τους κατ' εξοχήν αίτιους και καθ' όλα «νομιμόφρονες» ιδιοκτήτες.

Τα «χρέη των σωματείων» ρυθμίζονται έτσι ώστε οι μεγαλοπαράγοντες που κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας «τρίβουν τα χέρια τους». Τα χρέη των ερασιτεχνικών σωματείων εξομοιώνονται με αυτά των επιχειρηματιών. Οι δίκαιες απαιτήσεις του όποιου ερασιτεχνικού αθλητισμού έχει απομείνει (αν έχει), γίνονται άλλοθι για παραγραφές χρεών υπέρ εκείνων που έχουν προκλητικά και ποικιλότροπα ενισχυθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά, ενώ είναι πρόσφατη η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ορφανού, ότι η ελληνική οικονομία «δεν αντέχει» αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αλλωστε, και αυτά τα στέλνουν στους χορηγούς. Αλλά, πολύ περισσότερο, δεν αντέχει για την ανάπτυξη μαζικού λαϊκού αθλητισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ