Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ιδεολογικός υπερασπιστής του «ναι»

Το εθελόδουλο «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», που πρόσφερε απλόχερα στους ιμπεριαλιστές το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή και συνοδεύτηκε από εκβιασμούς και πιέσεις προς τον κυπριακό λαό, επιχείρησε να στηρίξει με άρθρο του χτες στα «Νέα» ο Κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι το «κύρος» της χώρας και οι ...επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική δημιουργούνται με την πλήρη υποταγή στις άνωθεν εντολές. Μια υποταγή την οποία χτες «βάφτισε» ...δημιουργικότητα.

Ξεκινώντας το άρθρο του ο Κ. Σημίτης φρόντισε να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας πως ...αυταπατώνται όσοι «ισχυρίζονται ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα δε θα έχει ουσιώδεις επιπτώσεις στη διεθνή θέση της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς»...

Οι αφόρητες πιέσεις της ΕΕ προς τους Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, ήταν ...κατανοητές, αφού, όπως υποστήριξε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφεξής θα τηρεί αποστάσεις από όποια αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Στο άρθρο του, βέβαια, ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η Κύπρος χρειάζεται στήριξη και βοήθεια», αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «τα κυπριακά θέματα μετά την απόρριψη του σχεδίου θα είναι πια "διμερή" θέματα, θέματα των "δυο κοινοτήτων" και πάντως δε θα είναι "ενωσιακά" θέματα. Η Κύπρος και η Ελλάδα θα "αιτούνται" με "αιτήματα" που δύσκολα θα νομιμοποιούνται»...

Παράλληλα, για τον Κ. Σημίτη, η άρνηση των Κυπρίων να αποδεχτούν τη διχοτόμηση του νησιού, που τους επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτελεί «μείωση της αξιοπιστίας μας και της διαπραγματευτικής μας δύναμης» και «θα επηρεάσει τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και την αποδοχή των θέσεών μας».

Ο Κ. Σημίτης, υπερασπιζόμενος φανερά την πολιτική του συνεχούς «ναι» απέναντι στις αιτιάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του και κλείνοντας το άρθρο του, ανέφερε: «Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν, ότι όσο περισσότερα "όχι" λέει η χώρα τόσο περισσότερο κύρος αποκτάει. Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί για τη δύναμη και το κύρος της χώρας. Η Ελλάδα δε δοξάζεται μόνο με θυσίες και ολοκαυτώματα. Αν ακολουθούσαν στην Ευρώπη τα άλλα κράτη τη συγκεκριμένη ελληνική νοοτροπία της θεοποίησης όλων ανεξαιρέτως των αρνήσεων, δε θα υπήρχε σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση»...

Μη απάντηση στην ομολογία Φερχόιγκεν

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χτες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με δηλώσεις του έδωσε μια δήθεν απάντηση στα περί εξωθεσμικής συμφωνίας με την ΕΕ, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμφωνία κατά την οποία η λύση στο Κυπριακό θα αποτελούσε ουσιαστικά προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Δυο μέρες μετά τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι «εξαπατήθηκε όσον αφορά στην αποδοχή λύσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά», το μόνο που βρήκε να πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το εξής: «Με όλα αυτά τα σενάρια κάποιοι προσπαθούν να αμαυρώσουν την πολιτική μας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι».

Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «υπήρξε καθαρή και διαφανής», και πρόσθεσε ότι «εξαντλήθηκε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ». «Καταφέραμε με το σπαθί μας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να μπει η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς καν υποσημείωση και κατοχυρώσαμε το δικαίωμα που ασκούν αύριο οι Ελληνοκύπριοι να αποφασίσουν χωρίς πίεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι ψεύτης ή είστε ξεπουλημένοι;!!!(2004-04-23 00:00:00.0)
Ομολογία για δεσμεύσεις στο Ελσίνκι(2004-04-23 00:00:00.0)
Σεβαστείτε τον κυπριακό λαό!(2004-04-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση Κομισιόν και στα ΜΜΕ!(2004-04-20 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις για διχοτομική, στην ουσία, λύση(2004-02-18 00:00:00.0)
Πρόβλημα παρά την ένταξη(2003-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ