Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολυσήμαντο «ΟΧΙ»

Σήμερα οι Κύπριοι καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους, το δικό τους και το μέλλον των παιδιών τους. Να αποφανθούν επί του «σχεδίου Ανάν». Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως το «ΟΧΙ» θα αναδειχτεί κυρίαρχο από την κάλπη και θα είναι ένα πολυσήμαντο «ΟΧΙ».

Θα είναι άρνηση του «σχεδίου Ανάν». Γιατί πρόκειται για ένα διχοτομικό σχέδιο, μη βιώσιμο, μη λειτουργικό. Ενα σχέδιο, που δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο κρατικό μόρφωμα, που ούτε οι εμπνευστές του γνωρίζουν πώς μπορεί να λειτουργήσει. Ενα σχέδιο, που νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή. Ενα σχέδιο, που θέτει την Κύπρο υπό κηδεμονία εσαεί.

Θα είναι απόκρουση των εκβιασμών, των πιέσεων και των απειλών, που οργίασαν το τελευταίο διάστημα, με στόχο να εκμαιεύσουν από τους Κυπρίους το πολυπόθητο για τους ιμπεριαλιστές «ναι». Κι ακριβώς επειδή υπήρξαν τέτοιες πιέσεις από Αμερικάνους και Ευρωπαίους, από άσπονδους φίλους και δήθεν συμμάχους, αυτό το «ΟΧΙ» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Θα είναι εναντίωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της «νέας τάξης» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και πολύ περισσότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Και γι' αυτούς τους λόγους, το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού θα είναι συγχρόνως ένα «ΝΑΙ» στα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα συμφέροντα Ιρακινών και Παλαιστινίων, όλων των λαών της περιοχής, που συγκρούονται μετωπικά με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Θα είναι ένα «ΟΧΙ» αντιιμπεριαλιστικό και γι' αυτό τεράστιας σημασίας. Μ' αυτήν τους την άρνηση, οι Κύπριοι δηλώνουν «ΝΑΙ» σε μια λύση που γνώμονα θα έχει τα δίκια τους. Κρατούν ζωντανή την ελπίδα.

Δεν τελειώνουν, όμως, όλα αύριο. Απεναντίας, αύριο πρέπει και μπορεί να αρχίσει η μάχη για λύση του Κυπριακού, όπως ο λαός της τη θέλει. Εξαρτάται από τους ίδιους τους Κυπρίους, αν την άρνησή τους στο «σχέδιο Ανάν» θα την πάνε ένα βήμα παραπέρα, αν θα της δώσουν συνέχεια με τον κοινό τους αγώνα, στη βάση των κοινών ταξικών τους συμφερόντων, για μια Κύπρο δικοινοτική, διζωνική, αλλά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Για μια Κύπρο, όπου κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι, όπου θα συμβιώνουν αρμονικά και θα δρομολογούν εξελίξεις προς όφελός τους. Για μια Κύπρο, που θα έχει αποτινάξει το όνειδος των εγγυητριών δυνάμεων και των κηδεμόνων από πάνω της. Η πατρίδα που οραματίζονται, κοινή για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, η πατρίδα που τους αξίζει με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, περνά μέσα απ' αυτόν τον αγώνα, που δεν μπορεί παρά να στρέφεται εναντίον όσων την επιβουλεύονται. Που δεν μπορεί παρά να είναι αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός. Αν το αυριανό «ΟΧΙ» αποτελεί την αφετηρία αυτού του αγώνα, τότε οι Κύπριοι μπορούν να ελπίζουν στην πραγμάτωση των οραμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ